Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele primite de la Gazprom în ianuarie, a declarat miercuri premierul Natalia Gavriliţa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul de la Chişinău anunţase anterior că grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de a reprograma plata pentru gazele din ianuarie, obligând autorităţile să declare stare de urgenţă în sectorul energetic.

Republica Moldova şi Gazprom au convenit un contract pe cinci ani care a început ope 1 noiembrie, care prevede plata unui avans pe data de 20 a fiecărei luni.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat iniţial că ţara poate să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar Gavriliţa a spus mai târziu că Republica Moldova va folosi bani din buget pentru plăti întreaga sumă.

”Guvernul a găsit modalităţi de a plăti... Gazprom un avans pentru ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, la timp”, a declarat Gavriliţa după o şedinţă de guvern.

Ea a spus că guvernul va amâna plăţile TVA pentru compania Moldovagaz şi va transfera către bugetul companiei fonduri care anterior erau destinate compensării populaţiei pentru tarifele mari. Guvernul a declarat că va cere joi Parlamentului să introducă starea de urgenţă, oferindu-i puteri largi de a gestiona sectorul energetic, cum ar fi trecerea furnizării de gaz de la industrie la gospodării şi utilizarea fondurilor bugetare pentru a plăti combustibilul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze ruseşti către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom şi fosta republică sovietică, dar că gazul este livrat şi trebuie plătit.

Republica Moldova a introdus o situaţie de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile la sfârşitul lunii octombrie. Gazprom a anunţat că poate a opri furnizarea de gaze în noiembrie, după ce Moldova a amânat plata anticipată. Pentru a rezolva criza, Parlamentul moldovenesc a modificat bugetul pentru a plăti datoria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.