Supradozele de opioide costă economia americană 1.000 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport oficial publicat marţi în Statele Unite, transmite CNBC

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, realizat de Comisia bipartizană din SUA pentru combaterea traficului de opioide sintetice, arată că opioidele sintetice – în principal fentanil – au fost responsabile de aproape două din trei decese raportate prin supradoză de droguri în SUA, în anul închaiet în iunie 2021.

Peste 100.000 de oameni au murit din cauza supradozelor de droguri în acea perioadă, o creştere cu 30% faţă de un an mai devreme, se spune în raport.

Supradozele au fost responsabile pentru mai mult de 1 milion de decese în SUA din 1999, conform raportului, numărul fiind mai mult decât dublu faţă de numărul deceselor cauzate de arme de foc sau accidente de maşină.

Comisia SUA pentru Combaterea Traficului de Opioide Sintetice include reprezentanţi ai mai multor departamente şi agenţii federale, inclusiv Departamentul pentru Securitate Internă şi Administraţia pentru Combaterea Drogurilor din SUA.

Patru membri au fost numiţi din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

”În 2018, potrivit Consiliului Consilierilor Economici de la Casa Albă, costul deceselor provocate de supradoze a fost de 696 de miliarde de dolari, în ciuda faptului că reprezintă aproximativ două treimi din decesele anuale cauzate de supradoze de astăzi. Prin urmare, este rezonabil să se estimeze că supradozele de medicamente costă acum SUA aproximativ 1.000 de miliarde de dolari anual”, a spus comisia în raportul său.

Potrivit raportului, această ”sumă uluitoare” a apărut în principal din productivitatea pierdută cauzată de decesele timpurii, precum şi din costurile de îngrijire a sănătăţii şi justiţie penală.

Preşedintele Joe Biden a declarat că traficul ilicit de droguri este o urgenţă naţională, printr-un ordin executiv din decembrie.

În 2017, fostul preşedinte Donald Trump a declarat că epidemia de opioide din America este o urgenţă de sănătate publică, numind-o sursă de ”ruşine naţională”.

Raportul de marţi afirmă că traficul de droguri sintetice în SUA nu este doar o urgenţă de sănătate publică, ci ”o urgenţă naţională care ameninţă atât securitatea naţională, cât şi bunăstarea economică a ţării”.

Congresmanul Fred Upton, de asemenea membru al Comisiei, a cerut autorităţilor să reprime cartelurile mexicane de droguri şi a spus că SUA trebuie ”să forţeze mâna Chinei să reprime industria lor farmaceutică care furnizează cartelurilor compuşii de bază folosiţi pentru fabricarea opioidelor sintetice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.