Aproape jumătate (45%) dintre companiile industriale cred că digitalizarea va fi principalul motor pentru crearea de noi locuri de muncă în tehnologie operaţională în următorii trei ani, arată o cercetare publicată de Schneider Electric. Potrivit cercetării, în următorii trei ani, companiile industriale se aşteaptă să fie necesare noi competenţe în domenii precum programarea şi integrarea roboticii şi procesarea datelor, vizualizarea şi analiza.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noua cercetare de la Schneider Electric a dezvăluit că aproape jumătate (45%) dintre companiile industriale cred că digitalizarea va fi principalul motor pentru crearea de noi locuri de muncă în tehnologie operaţională (OT) în următorii trei ani”, arată compania.

Cercetarea, comandată de Schneider Electric şi realizată de Omdia, a chestionat 407 companii industriale, de la companii mici şi mijlocii până la companii mari din Europa de Vest (Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Danemarca şi Suedia), SUA, China, India şi Asia de Sud-Est (Vietnam, Thailanda şi Filipine). Studiul a evidenţiat amploarea crizei globale în ceea ce priveşte competenţele industriale, procesul de talent acquisition fiind o provocare cheie pentru mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (52%).

Cu toate acestea, cercetarea a identificat şi rezolvarea acestei probleme. Pe lângă crearea de locuri de muncă, peste două treimi (70%) dintre cei chestionaţi sunt de acord că digitalizarea va ajuta la abordarea deficitului de talente, subliniind potenţialul instrumentelor digitale de a oferi mai mult decât productivitate şi eficienţă.

În timp ce criza de competenţe creează dificultăţi, locurile de muncă din mediul industrial trec printr-o schimbare rapidă. Obiectivele de sustenabilitate şi tehnologiile avansate, cum ar fi inteligenţa artificială (AI) şi digital twins, devin din ce în ce mai integrate în activitatea curentă. Cercetarea a constatat că aproximativ 45% dintre respondenţi cred că obligaţiile tot mai mari ale companiilor industriale de a îndeplini obiective de sustenabilitate socială şi de mediu vor necesita o extindere semnificativă a rolurilor de muncă în fabrici.

„Digitalizarea nu aduce beneficii doar productivităţii şi eficienţei, la modul general. Este vitală pentru rezolvarea unora dintre provocările centrate pe oameni cu care se confruntă businessurile industriale. Companiile industriale au o ocazie bună de a optimiza şi îmbunătăţi rolurile OT. Prin reducerea timpului petrecut cu sarcinile administrative şi permiţând oamenilor să îşi valorifice mai bine potenţialul, putem rezolva multe dintre provocările cheie cu care se confruntă aceste businessuri şi putem contribui la construirea unui viitor mai sustenabil”, spune a declarat Ali Haj Fraj, Senior Vice President, Digital Factory, Industrial Automation la Schneider Electric.

Sondajul a constatat că peste jumătate dintre respondenţi (52%) consideră că recrutarea şi păstrarea angajaţilor sunt provocări care pot fi depăşite, semnalând un oarecare nivel de optimism la nivelul companiilor industriale.

Trei din cinci respondenţi (60%) cred că rolurile OT se vor schimba în următorii trei ani, fie moderat (41%), fie semnificativ (19%). În plus, majoritatea (73%) este de acord că digitalizarea va schimba substanţial natura muncii în următorii trei ani. Trei din zece (31%) consideră că rolurile de control al calităţii sunt cel mai semnificativ extinse sau optimizate de digitalizare.

Sondajul a mai constatat că, în următorii trei ani, companiile industriale se aşteaptă să fie necesare noi competenţe în domenii precum programarea şi integrarea roboticii (49% dintre respondenţi spun că nu au deloc sau nu au suficiente competenţe în acest domeniu) şi procesarea datelor, vizualizarea şi analiza (în medie, peste 30% nu au competenţe sau nu au suficiente competenţe în aceste domenii). În timp ce respondenţii spun că acordă prioritate investiţiilor în procesarea datelor, vizualizare şi analiză, programarea şi integrarea roboticii sunt indicate ca fiind doar o prioritate medie pentru aproape jumătate dintre cei chestionaţi. O recomandare cheie rezultată din cercetare este, prin urmare, ca toate companiile industriale să colaboreze cu parteneri din ecosistemul industrial care pot ajuta la rezolvarea deficitelor de competenţe tehnologice cu soluţii, instruire şi alte capacităţi pentru a-şi pregăti forţa de muncă pentru viitor.

„Schimbările în ceea ce priveşte forţa de muncă din domeniul industrial vor necesita tot mai multe investiţii în digitalizare pentru a ajuta personalul să se perfecţioneze şi pentru a îmbunătăţi productivitatea şi eficienţa. Dacă nu o fac, impactul mai puternic şi mai serios pe termen lung va fi asupra inovaţiei şi asupra incapacităţii de a atenua deficitul de talente”, spune a declarat Alex West, Senior Principal Analyst, Industrial IoT and Sustainability la Omdia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.