Compania Oltchim, aflată în insolvenţă, a înregistrat în primele nouă luni din 2016 pierderi de 38,5 milioane lei, deşi a raportat un profit de 16,15 milioane lei, arată un raport independent comandat de unul dintre creditori, intrat în posesia News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, realizat în luna decembrie 2016 de avocaţi specializaţi în reorganizări de societăţi, a recalculat datele financiare ale Oltchim pe baza unor ajustări considerate "normale" la activitatea combinatului.

Astfel, autorii raportului consideră că, în primele nouă luni din 2016, rezultatele financiare ar trebui ajustate cu costul datoriei Oltchim faţă de creditori, ceea ce ar însemna o influenţă de -46,177 milioane lei, la o rată a dobânzii de 10%. 

Potrivit reprezentanţilor companiei, Oltchim a înregistrat în primele nouă luni din 2016 profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului 2015. 

La rezultatele financiare oficiale prezentate de Oltchim nu a fost luat în calcul costul acestor datorii, consideră raportul.

"În cazul în care creditorii încasau dobânzi de la Oltchim pentru perioada analizată (presupunând că nu era în procedură de insolvenţă), costuri suplimentare ar fi fost înregistrate. Pentru această estimare a chesltuielilor, am luat în calcul o rată medie a dobânzii de 10%", se arată în raport. 

Alte ajustări în minus sunt în privinţa unor venituri din închirieri (-1,35 milioane lei), venituri din investiţii (-6,5 milioane lei) şi alte categorii, astfel că, în total, ajustarea în minus a rezultatului net este de 54,66 milioane lei, susţin autorii raportului. 

"Situaţia a fost similară şi în semetrul I 2016: chiar dacă Oltchim a raportat un profit de 18,599 milioane lei la 30 iulie 2016, dacă luăm în calcul ajustările pentru elemente care nu apar în situaţia normală a afacerii, pe vaza informaţiilor publice disponibile (ajustări normale), obţinem o pierdere de 17,841 milioane lei la 30 iunie 2016", arată raportul. 

Raportul a reanalizat situaţia Oltchim şi pentru perioada anterioară.

"Oltchim a înregistrat o poziţie negativă de capital în perioada anlizată. Poziţia negativă s-a îmbunătăţit într-o anumită măsură în 2015, cu implicaţii şi în primele nouă luni din 2016, în condiţiile în care compania a beneficiat de o uertare de datorii în valoare de 2,371 miliarde lei, ca urmare a procedurii insolvenţei", menţionează raportul.

Într-o situaţie normală de afaceri, Oltchim ar fi trebuit să plătească dobânzi suplimentare de 46 milioane lei în primele nouă luni din 2016, 59 milioane lei în 2015, 169 milioane lei în 2014 şi de 139 milioane lei în 2013, ceea ce corespunde unor pierderi reale semnificativ mai mari, consideră autorii raportului. . 

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

La finalul anului trecut, Oltchim a transmis firmelor interesate de privatizare mai multe detalii, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante.

"Vă rugăm să indicaţi numărul de angajaţi (care lucrează la activele ce sunt scoase la vânzare n.r.) pe care doriţi să îi reangajaţi. Reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţie a tranzacţiei", se arată într-un document realizat de consultantul AT Kearney Management Consulting SRL, intrat în posesia News.ro.

Consultantul AT Kearney a precizat potenţialilor cumpărători ai activelor Oltchim că, potrivit contractului colectiv de muncă de la nivelul Oltchim, compania trebuie să achite plăţi compensatorii oricărui angajat disponibilizat.

Combinatul, care a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, are în prezent circa 2.000 de salariaţi. Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli şi exportă 74% din producţie.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Cel puţin două companii sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi grupul germano-polonez PCC, acţionart minoritar al combinatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.