Tranziţia verde trebuie accelerată aproape de trei ori, comparativ cu tranziţiile energetice anterioare, pentru a putea menţine condiţii prielnice de viaţă pe planetă, arat[ raportul The Energy Transition Blueprint, lansat de curând de Centrul pentru Impactul Energetic al Boston Consulting Group (BCG). Potrivit acestuia, există un deficit de finanţare de 18 trilioane de dolari pentru asigurarea tranziţiei verzi până în 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sursele regenerabile şi alte soluţii cu emisii scăzute de carbon trebuie să crească de la 12% din aprovizionarea cu energie în 2021 la 50% sau chiar 70% până în 2050, conform modelelor standard din industrie, pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Creşterea este de aproximativ trei ori mai rapidă decât tranziţiile anterioare, de exemplu la cărbune şi la hidrocarburi”, arată concluziile raportului The Energy Transition Blueprint, lansat de curând de Centrul pentru Impactul Energetic al Boston Consulting Group (BCG).

În timp ce consumul total de energie electrică la nivel mondial este estimat să se dubleze până în 2050, în timp ce peste 775 de milioane de oameni la nivel global nu au încă acces la electricitate. De asemenea, societăţile au nevoie de mai mult de 20 MWh de energie primară pe cap de locuitor pentru a atinge niveluri ridicate de prosperitate.

Pentru a răspunde acestor provocări, înlocuirea şi reducerea utilizării combustibililor fosili trebuie să fie accelerată semnificativ. Cinci pârghii tehnologice ne pot permite să ne atingem obiectivele de tranziţie: creşterea eficienţei energetice; electrificarea utilizărilor finale, de exemplu prin utilizarea vehicule electrice sau pompelor de căldură; decarbonizarea sursei de alimentare; utilizarea combustibililor cu emisii mai reduse de carbon acolo unde nu poate fi înlocuiţi imediat; şi captarea carbonului, se menţionează în studiu.

„Majoritatea instrumentelor de care avem nevoie pentru a aduce sistemul nostru energetic la zero net sunt deja disponibile. Ceea ce avem nevoie, urgent, sunt politici publice, cazuri de bune practici şi capacităţile pentru a realiza cea mai mare şi mai critică transformare pe timp de pace din istoria noastră economică”, a spus Zsofia Beck, managing director şi partner BCG.

Pentru a finaliza tranziţia energetică sunt necesare investiţii de 37 de trilioane de dolari până în 2030. Dintre acestea, cel mult 19 trilioane de dolari sunt reprezintă fonduri deja angajate, rezultând un decalaj de investiţii de 18 trilioane de dolari. Este nevoie de investiţii atât în reţeaua electrică, cât şi în noi capacităţi solare şi eoliane, pentru a evita generarea de energie cu emisii scăzute de carbon. Petrolul şi gazele trebuie eliminate rapid, dar investiţiile selective vor fi în continuare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie pentru societăţile noastre.

”Economia sistemelor noastre energetice se va schimba fundamental ca urmare a tranziţiei. Energia va trece de la o resursă extrasă la o resursă fabricată, necesitând investiţii iniţiale mult mai mari, dar costuri de operare mai mici. Se aşteaptă o creştere semnificativă a volatilităţii preţurilor, iar stocarea energiei rămâne o provocare, deoarece mixul energetic se schimbă de la combustibili fosili la electricitate şi hidrogen. Astăzi, în Europa, dar şi în SUA, există capacitatea de a stoca una până la două ore de consum mediu de energie electrică. Noua piaţă de energie electrică va necesita o revizuire semnificativă şi va trebui să adreseze provocări precum ciclicitatea, creşterea volatilităţii şi incertitudinea de pe pieţele de energie”, se menţionează în studiu.

De asemenea, costurile de transport al energiei vor creşte semnificativ din cauza schimbării mixului energetic, care este probabil să conducă la relocarea centrelor de producţie ale industriei globale în locurile unde energia este mai puţin costisitoare.

O accelerare semnificativă a tranziţiei la energia verde este esenţială pentru menţinerea unei planete viabile pentru astăzi şi pentru generaţiile viitoare. Provocările şi perturbările care vin cu această transformare vine nu trebuie subestimate. Cu toate acestea, vor fi şi oportunităţi extraordinare. Pe termen lung, un sistem energetic în mare parte verde poate rezolva trilema energetică de astăzi în jurul durabilităţii energetice, accesibilităţii şi securităţii”, a adăugat Zsofia Beck.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.