Costurile de împrumut ale guvernului german au continuat miercuri creşterea din ultima perioadă, randamentul obligaţiunilor de referinţă pe termen de 10 ani intrând în teritoriu pozitiv pentru prima dată în aproape trei ani, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultima oară când randamentele obligaţiunilor germane scadente în 10 ani au depăşit nivelul zero a fost în mai 2019, când politica relaxată a Băncii Centrale Europene a început să preseze dobânzile mai mici.

Randamentele negative au însemnat că investitorii plăteau efectiv guvernul german pentru a-i împrumuta bani.

În prezent, BCE este în urmă cu traiectoria sa de normalizare a politicii monetare, în comparaţie cu Rezerva Federală şi Banca Angliei, dar accelerarea inflaţiei şi mişcările mai ample de pe piaţa globală a obligaţiunilor au contribuit acum la împingerea randamentelor peste nivelul zero.

Inflaţia din zona euro a atins un nou record în decembrie, ridicând mai multe întrebări cu privire la politica monetară a BCE.

Banca centrală a declarat luna trecută că îşi va reduce achiziţiile lunare de active, dar a promis că va menţine nivelul fără precedent de stimulente în 2022.

Politica băncii centrale în perioadele de stres financiar se concentrează de obicei pe piaţa de obligaţiuni.

Băncile centrale cumpără obligaţiuni suverane, reducându-le randamentele, ceea ce reduce apoi costul împrumuturilor pentru guvern şi, de asemenea, scade ratele dobânzilor pentru tot felul de împrumuturi şi credite ipotecare.

Problema inflaţiei este reală şi persistentă în toate categoriile, spune CEO-ul NRF Matt Shay, dar revenirea economică din criza provocată de pandemia de coronavirus a dus la creşterea preţurilor de consum pe fondul acestei politici relaxate.

În prezent, băncile centrale încep să retragă stimulentele de pe piaţă, pentru a încerca să tempereze inflaţia.

Banca Angliei a majorat deja dobânda cheie cu 0,15 puncte procentuale.

Comentând randamentele, James Athey, manager senior de investiţii la Aberdeen Standard Investments, a declarat miercuri pentru CNBC că piaţa devine pentru strictă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.