Programul Prima Casă a rămas "în viaţă" pentru că a apărut Legea dării în plată, altfel programul imobiliar social dispărea anul acesta, a declarat sâmbătă şeful Direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”E foarte probabil ca programul Prima Casă să fi dispărut, din cauză că în mod natural dispărea. Condiţiile de pe piaţa bancară erau din ce în ce mai aproape de condiţiile din Prima casă, uneori chiar unele bănci ajunseseră la condiţii mai avantajoase decât cele din Prima casă şi lucrurile mergeau către o dispariţie a nevoii de acest sprijin care, evident, este într-un fel uşor neconcurenţial”, a explicat Rădulescu, într-o conferinţă de presă la Sinaia.

Intervenţia statului în activitatea de creditare e ”un pic neconcurenţială”, afirmă Rădulescu.

Oficialul BNR a punctat că programul guvernamental este în creştere.

"Deocamdată, revenirea la un volum al creditării care să se apropie măcar de cel care fusese anterior Legii dării în plată e foarte mic, chiar dacă băncile mai reduc din presiunea pe care au avut-o”, spune Rădulescu.

El subliniază că împrumuturile din prezent sunt acordate pe durate mai scurte şi cu avansuri care nu coboară sub 20%.

La rândul său, vicepreşedintele executiv al BCR pentru retail şi private banking, Dana Demetrian, spune că în România ar fi nevoie de peste un million de locuinţe astfel încât populaţia să trăiască decent.

”Trăim într-o ţară în care statutul românilor este foarte jos”, a spus reprezentantul BCR, prezent la eveniment.

Ministerul Finanţelor a propus suplimentarea plafonului de garanţii pentru programul Prima Casă cu 500 milioane lei în acest an, dar şi trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii din străinătate în plafonul general de garantare a creditelor. Băncile vor putea acorda credite de 1 miliard de lei din suma alocată suplimentar pentru garanţii, având în vedere că statul garantează doar jumătate din valoarea creditului.

Finanţele au în vedere şi elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casă, corelată cu Strategia locuirii elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi aflată în consultare publică.

Programul Prima Casă, lansat în 2009, în plină criză economică şi financiară, s-a bucurat de popularitate printre români.

Până în prezent, 195.905 de locuinţe au fost cumpărate prin intermediul programului guvernamental, prin care s-au acordat garanţii de 16,7 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casă a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea în plată. În primele şapte luni, statul a acordat prin programul Prima Casă 23.515 de garanţii - adică 12% din numărul total de la lansarea programului -, în valoare de 2,16 miliarde de lei.

După aplicarea legii, începând din 13 mai, cererea a rămas susţinută, în condiţiile în care băncile au înăsprit condiţiile de acordare pentru creditele imobiliare standard.

Principalul avantaj al programului Prima Casă este avansul redus, de doar 5%, comparativ cu cel puţin 15% la cele mai multe credite imobiliare standard.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.