Rusia va continua furnizarea neîntreruptă de gaz natural pe pieţele mondiale, a promis marţi preşedintele Vladimir Putin, după ce Germania a blocat aprobarea gazoductului Nord Stream 2, în urma desfăşurării trupelor Moscovei în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, Putin a recunoscut independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi apoi a desfăşurat trupe acolo, în timp ce a negat planurile de invazie, determinând Statele Unite şi Uniunea Europeană să discute despre potenţiale sancţiuni.

Anunţul făcut luni de Putin într-un discurs lung televizat a provocat o vânzare a activelor ruseşti şi a împins preţurile globale ale petrolului la cel mai ridicat nivel din 2014.

”Rusia îşi propune să continue aprovizionarea neîntreruptă (cu gaze), inclusiv cu gaze naturale lichefiate, către pieţele mondiale, să îmbunătăţească infrastructura aferentă şi să crească investiţiile în sectorul gazelor”, a spus Putin în remarcile pregătite pentru un summit de marţi pe tema gazelor, din Qatar.

Europa îşi asigură aproximativ 40% din necesarul de gaze din Rusia şi urma să aprobe noul gazoduct Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania.

Marţi, Germania, cel mai mare consumator de gaze al Rusiei şi până de curând un partener energetic cheie în Europa, a blocat certificarea conductei Nord Stream 2 ca răspuns la mişcarea Rusiei în estul Ucrainei.

Partenerii financiari europeni ai Nord Stream 2 ar putea merge în instanţă în cazul în care ar fi impuse sancţiuni pentru proiectul de 11 miliarde de dolari, a declarat marţi ministrul rus al Energiei Nikolai Şulginov pentru Energy Intelligence.

Gazprom nu a răspuns la cererea de comentarii, iar consorţiul Nord Stream 2 a refuzat comentariile.

Preţurile spot la gaze în Europa au crescut marţi cu 10%, până la 78,55 euro pe megawat oră (MWh), din cauza tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, rămânând totuşi cu mult sub nivelul recor istoric de 186,25 euro pe MWh atins pe 21 decembrie.

”Bine aţi venit în noua lume în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pe 1.000 de metri cubi!”, a scris g marţi pe Twitter fostul preşedinte rus şi încă un aliat apropiat al lui Putin Dmitri Medvedev.

Europa nu va putea înlocui cantităţi mari de gaz rusesc cu GNL din altă parte, a reiterat Şulginov marţi.

Opţiunile Moscovei de a redirecţiona gazele destinate Europei, care sunt livrate prin conducte care nu sunt conectate la Asia, sunt limitate.

Livrările de gaze ruseşti au fost în centrul atenţiei cu mult înainte de criza din Ucraina, pe fondul creşterii cererii globale pentru combustibil, care a împins preţurile spot ale gazelor din Europa.

Deoarece clienţii s-au bazat pe stocuri aşteptarea scăderii preţurilor, gazoductul Yamal, care de obicei aduce gazul rusesc spre vest, spre Germania, prin Polonia, a fost redirecţionat spre est, trimiţând gazele înapoi în Polonia. Fluxurile spre est din Germania înapoi în Polonia au continuat pentru a zecea săptămână.

Gazprom spune că îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale, fără să adăuge gaze pentru pieţele spot.

Grupul austriac OMV, un alt mare client al Gazprom şi partener financiar al gazoductului Nord Stream 2, a declarat marţi că livrările de gaze ruseşti au continuat ca de obicei şi în conformitate cu contractul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.