Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, care obligă proprietarii de reţele de mai multe tipuri să permită accesul la infrastructura fizică pe care o deţin pentru furnizorii de servici de comunicaţii, la tarife stabilite de ANCOM, astfel încât să fie stimulate investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul reglementează obligaţia operatorilor de reţea de a acorda acces la infrastructura fizică pe care o deţin - stâlpi, piloni, conducte, canale, căi ferate, drumuri - pe baza unor tarife orientative, potrivit unui comunicat de presă trimis de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI).

Proprietarii reţelelor nu pot refuza accesul decât din motive obiective şi temeinic justificate. Accesul, indiferent de tipul proprietăţii, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condiţiile şi tarifele aferente.

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, susţine că această lege va uşura accesul pe diverse tipuri de proprietăţi pentru cei care construiesc reţelele de comunicaţii şi va duce dezvoltarea acestora, mai ales în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele, în mediul rural.

Proiectul de lege stabileşte reguli pe baza cărora operatorii de reţea din România vor avea acces pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreţine reţelele de comunicaţii electronice şi elementele de infrastructură fizică asociate acestora, precum stâlpi, piloni, conducte, canale.

”România este ţara din UE cu peste 63% din totalul abonamentelor la internet fix cu viteze mai mari de 30mb/s, mai mult decât dublul mediei europene. Ne batem pentru primele locuri în toate topurile europene şi mondiale privind vitezele pe care le atinge internetul în oraşele României cu ţări precum Coreea de Sud, Japonia, Taiwan şi, mai nou, ne-am atras chiar invidia Statelor Unite”, a declarat Bostan.

Bernie Sanders, candidat la preşedinţia SUA, a declarat, în timpul campaniei electorale, că România are o viteză a internetului superioară Americii, iar această situaţie ar trebui să se schimbe.

”Tarifele maximale pentru acces pe proprietatea publică (administrată de diverse entităţi precum consilii locale, consilii judeţene, autorităţi centrale, regii autonome) vor fi stabilite de ANCOM. Această prevedere va elimina una dintre practicile neunitare din acest moment”, a declarat Bostan.

Proiectul de lege preia o serie de prevederi din legislaţia actuală, pe care le completează cu măsur incluse într-o directivă europeană pentru reducerea costului dezvoltării reţelelor de comunicaţii de mare viteză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.