Proiect de OUG privind ajutorul financiar din fonduri externe nerambursabile pentru IMM şi PFA. supus începând de vineri dezbaterii publice, prevede acordarea a câte 2000 de euro pentru IMM fără angajaţi sau medici şi artişti care activează ca PFA şi a unor sume cuprinse între 2000 şi 150.000 euro, capital de lucru, pentru IMM a căror activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19 sau interzisă în timpul stării stării de urgenţă şi de alertă. De asemenea, vor fi acordate granturi pentru investiţii între 50.000 şi 200.000 de euro, pe bază de proiect şi cu un aport propriu de cel puţin 15% la cheltuielile eligibile, conform anunţului făcuit de ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem pregătiţi să acordăm miliardul de euro! Am pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă!”, a anunţat ministrul pe Facebook.

Coform postării sale, vor fi acordate microgranturi pentru firme şi PFA  în valoare de 2.000 Euro

”Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE şi restul de la bugetul de stat. Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajaţi, precum şi PFA care activează ca medici sau în domeniul artistic/creativ”, explică ministrul.

Pot beneficia de microgranturi, prifirmele şi PFA cu activităţi de tipărire a ziarelor, legătorie, fabricare a de bijuterii, imitaţii de bijuterii, jucarii, instrumentele muzicale, de editare a cărţilor şi ziarelor, lista regăsindu-se în Anexa 1 a proiectului de OUG.

O altă categorie de ajutoare finaciare prevăzută de proiectul de OUG sunt granturile de capital de lucru între  2.000-150.000 Euro, în această categorie fiind incluse librăriile, transporturile urbane de călători pe calea ferată, transportul în regim de taxi, hoteluri şi facilităţi de cazare similare, parcuri pentru rulote, restaurante, activităţile de editare a cărţilor şi ziarelor, agenţiile turistice, tur-operatorii

”Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă, în condiţiile specifice prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă). Printre condiţiile de acordare se menţine criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situaţie de urgenţă (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020”, precizează Virgil Popescu.

Vor fi acordate şi granturi pentru investiţii cu valoare de 50.000-200.000 Euro, în acest caz fiind impuse mai multe criterii.

”Granturile pentru investiţii vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară şi aprobat de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE (Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului). Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puţin 15%. Acest aport este de 30% pentru firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov”, menţionează ministrul Economiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.