Drepturile de proprietate intelectuală, care includ şi drepturile de autor, vor fi scoase din categoria veniturilor independente si tratate separat de Fisc, fiind reintrodusă reţinerea la sursă a contribuţiilor la pensii şi sănătate pentru persoanele fizice care obţin sume de la un plătitor de venit cel puţin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, respectiv de minimum 22.800 lei în acest an, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Finanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Finanţelor vrea să scoată drepturile de proprietate intelectuală din categoria veniturilor din activităţi independente şi să le trateze ca pe o categorie de venituri separate.
Pentru a menţine facilitatea fiscală acordată persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de scutire de la plata impozitului pentru veniturile din activităţi independente, trebuie precizată în mod expres scutirea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală obţinute de persoanele respective, arată nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă iniţiat de Finanţe.
În categoria drepturilor de proprietate intelectuală se încadrează drepturile de autor şi drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenţie, desenele şi modelele sau mărcile şi indicaţiile geografice.
Venitul net al persoanelor fizice care obţin sume din astfel de activităţi va fi determinat prin scăderea cheltuielilor din venitul brut, prin aplicarea unei cote forfetare de 40% la venitul brut.
Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra venitului net. Acesta este final şi va fi reţinut la sursă, de către plătitorii veniturilor.
Totodată, persoanele fizice pot opta pentru determinarea venitului net în sistem real. În acest caz, trebuie să depună la Fisc declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului următor expirării perioadei de 2 ani, începând cu anul 2019.
Regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activităţi independente determinate în sistem real.
În ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale (la pensii), persoanele fizice cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală aplică regula generală de stabilire a CAS prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit. Regula se aplică dacă venitul net anual estimat a fi realizat din aceste activităţi este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, respectiv de minimum 22.800 lei în acest an.
Astfel, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze, să reţină, să plătească contribuţia de asigurări sociale şi să depună declaraţia 112.
Suma de plată se determină prin aplicarea cotei de 25% la venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii de bază minime brute lunare pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia.
Finanţele au stabilit prin proiectul de OUG reintroducerea reţinerii la sursă şi a contribuţiilor de sănătate (CASS) pentru veniturile de proprietate intelectuală, dar şi pentru cele obţinute din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reţine la sursă, iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, depăşeşte plafonul minim de la un singur plătitor de venit. În acest caz, acesta din urmă are obligaţia să calculeze, să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi să depună declaraţia 112.
Contribuţia la sănătate reprezintă o cotă de 10% aplicată la plafonul minim, de 22.800 lei în acest an.
În cazul în care veniturile estimate de persoanele fizice se situează sub acest plafon, nu se aplică mecanismul reţinerii la sursă pentru CAS şi CASS.
Dacă o persoană fizică cumulează venituri peste plafonul minim, trebuie să depună declaraţia unică la ANAF, pentru stabilirea CAS şi CASS, până la data de 15 martie a anului. Doar în acest an termenul este stabilit pentru 15 iulie.
Declaraţia unică propusă de Ministerul Finanţelor înlocuieşte şapte formulare existente în prezent, respectiv D200 (pentru veniturile realizate din România), D201 (veniturile realizate din străinătate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (normele de venit în agricultură), D600 (contribuţiile la pensii şi sănătate), D604 (stabilirea contribuţiilor de sănătate pentru persoanele fără venit) şi D605 (cererea de stopare a plăţii CASS pentru persoanele fără venit).
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.