Autorităţile tulcene au semnat un proiect în valoare de peste 17,5 milioane de euro pentru modernizarea Portului Sulina, urmând să fie reabilitate cheul, platforma. În prezent, infrastructura portuară creează riscuri şi dificultăţi în timpul manevrelor de acostare şi în timpul încărcării-descărcării mărfurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Tulcea, a fost semnat contractului de finanţare pentru modernizarea Portului Sulina, Perimetrul 1, iar proiectul beneficiază de o finanţare europeană de aproximativ 17,5 de milioane de euro prin Mecanismul ITI Delta Dunării, Programul Operaţional de Infrastructură Mare.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a afirmat că investiţia va moderniza Portul Sulina, iar acest lucru va duce la creşterea cantităţilor de marfă operate anual. 
 
"Vreau să felicit iniţiatorii de la AZL Sulina pentru ceea ce au realizat într-un timp scurt, respectiv pentru faptul că au reuşit să semneze contractul de finanţare la primul proiect şi să se apropie de aceeaşi etapă şi cu al doilea. Investiţia va îmbrăca într-o altă haină Sulina, pentru că un port modern va duce la creşterea cantităţilor de marfă operate anual şi va stimula interesul pentru investiţii. Consider că este o mare reuşită pentru oraş şi, cel mai important, mă bucur că reuşim să răspundem nevoilor comunităţii din Sulina“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.
 
Sursa citată precizează că în prezent infrastructura portuară din Sulina prezintă deteriorări majore care creează riscuri şi dificultăţi în timpul manevrelor de acostare şi în timpul încărcării-descărcării mărfurilor.
 
Directorul general al AZL Sulina, Dragoş Ioniţă, a afirmat că proiectul vizează realibilitarea întregii infrastructuri portuare. 
 
"Proiectul vizează realibilitarea întregii infrastructuri portuare, cu statut de regim de zonă liberă. Avem o deschidere la Dunăre de aproximativ 150 de metri liniari de cheu care va fi reabilitat şi care se află în prezent într-o stare deosebit de rea. Platforma este, de asemenea, într-o stare deplorabilă, iar prin proiect vrem să ajungem la o sarcină acceptată de aproximativ 5 tone/mp. Regimul de zonă liberă conferă foarte multe avantaje din punct de vedere fiscal şi vrem ca până în decembrie 2023 să reuşim să implementăm acest proiect. De asemenea, am depus un al doilea proiect care vizează reabilitarea bazinului maritim, a capului de mol al bazinului”, a declarat directorul general al AZL Sulina, Dragoş Ioniţă.
 
Consiliul Judeţean Tulcea a precizat că obiectivul proiectului constă în modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii portuare care deserveşte traficul cu nave de mărfuri, în scopul creşterii eficienţei şi siguranţei operaţiunilor portuare. Implementarea proiectului va conduce la creşterea cu aproximativ 70.000 tone/an, în medie, a cantităţilor de marfă operate anual în porturile româneşti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.