Un proiect al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru informarea corectă a consumatorilor la achiziţia de obiecte din metale şi pietre preţioase se află în transparenţă decizională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat şi pus în transparenţă decizională un proiect de ordin cu caracter normativ menit să stabilească un mod mai strict de informare a consumatorilor care doresc să achiziţioneze obiecte din metale şi pietre preţioase. În urma desfăşurării unor acţiuni de verificare a modului în care este respectată legislaţia în vigoare la comercializarea obiectelor din metale şi pietre preţioase, Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, a propus emiterea unei reglementări suplimentare a modului de informare a consumatorilor, la momentului achiziţiei unor astfel de obicte, urmând a fi precizat, pe etichetă, greutatea metalului preţios şi greutatea pietrei/pietrelor montate, pentru fiecare obiect aflat la comercializare pe piaţa naţională”, au precizat reprezentanţii ANPC, care au adăugat că aceste informaţii au rolul de a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.   
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
Comisarii ANPC au precizat că, în momentul de faţă, modalitatea de informare a consumatorilor care cumpără astfel de obiecte este realizată incomplet, în sensul în care, la momentul achiziţionării unui obiect din metal preţios care este confecţionat având montate pietre (preţioase sau nu), consumatorii nu sunt informaţi cu privire la cantitatea exactă de metal preţios pe care o achiziţionează, greutatea acestuia nefiind şi greutatea finală a obiectului cumpărat. 
 
“De asemenea, s-a constatat faptul că, în cazul vânzării «la gram», preţul final rezultat include greutatea pietrei/pietrelor montate, care astfel sunt vândute «la preţ de aur», iar costul final al obiectului nu reflectă costul cantităţii de metal preţios achiziţionată. Având în vedere atribuţiile ANPC, de supraveghere şi control a pieţei, precum şi de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este imperios necesar adoptarea acestui act normativ pentru informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor, tocmai în scopul protejării drepturilor acestora, la momentul achiziţiei unui obiect confecţionat din metal preţios, având montate pietre (preţioase sau nu)”, a menţionat sursa citată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.