Profitul net al Grupului Teraplast, producător de materiale de construcţii, a scăzut la mai mult de jumătate în primele nouă luni, la 6,79 milioane lei, de la 16,38 milioane lei în perioada similară a anului trecut, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veniturile din contractele cu clienţii s-au ridicat la 517,38 milioane lei, cu 8% sub nivelul înregistrat în primele 9 luni din 2022 (când au fost 563,67 milioane lei).

”Activitatea Grupului TeraPlast a accelerat în T3/2023 cu o viteză suplimentară imprimată  de creşterea lucrărilor de infrastructură şi a exporturilor, însă sunt încă vizibile limitări de potenţial date de evoluţia sub aşteptări a business-urilor  din subsidiare (segmentele ferestre şi uşi şi ambalaje flexibile). Principalii indicatori financiari sunt sub nivelul primelor 9 luni din 2022, însă aşteptarea managementului este ca acest ecart să fie recuperat până la finalul anului. Cifra de afaceri consolidată a ajuns la 517 milioane de lei, cu 8% sub nivelul înregistrat în primele 9 luni din 2022, iar EBITDA, situată la 45 milioane de lei, este cu 7% sub evoluţia din aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul net a ajuns după trei trimestre în teritoriu pozitiv la nivel consolidat, la aproape 7 milioane de lei”, arată raportul companiei.

Exporturile Grupului TeraPlast au ajuns la 17% din cifra de afaceri, cu o valoare de 87 de milioane de lei.   

Evoluţia trimestrială faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (T3/2023 vs T3/2022) indică o cifră de afaceri cu 4% peste trimestrul 3 al anului trecut şi o EBITDA cu 70% mai mare. Tot în trimestrul 3 al anului curent, marja EBITDA la nivel consolidat a ajuns la 11%.

Această evoluţie se reflectă şi la nivel cantitativ – în trimestrul 3 din 2023 s-a înregistrat o creştere cu 14% a volumelor faţă de T3/2022.

„Am cunoscut o cerere consistent mai bună apărută ca urmare a dezvoltării mai accelerate a  proiectelor de infrastructură care s-au înscris pe traiectoria pe care ne-o doream de anul trecut. Din păcate, celelalte segmente deşi sunt în general pe un trend pozitiv trimestrial nu evoluează la nivelul aşteptat. Ne continuăm concentrarea în actualul context pe eficientizarea activităţii şi o rentabilizare a acestor linii de business care suferă şi din cauza contextului nefavorabil.” a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

În primele nouă luni din 2023, segmentul de Instalaţii şi Reciclare, cel mai solid segment al grupului, a avut o evoluţie uşor peste aceeaşi perioadă din 2022, cu cea mai mare pondere în rezultatele consolidate. Cifra de afaceri, care a ajuns la 387 milioane de lei, şi EBITDA, la 44,5 milioane de lei, sunt cu 1% peste primele 9 luni din 2022, în timp ce marja EBITDA s-a păstrat la o valoare de două cifre, la 11,5%.

Comparativ cu primele 9 luni din 2022, evoluţia este superioară, observându-se o dinamică bună pe lucrările publice, vizibilă în rezultatele din trimestrul 3, când comparativ cu T3/2022, cifra de afaceri a crescut cu 16%, iar EBITDA cu 85%. Astfel marja EBITDA a fost de 13,4% în trimestru, superioară celei înregistrate la nouă luni. Trendul crescător din lucrările publice va continua să producă efecte pozitive în rezultatele diviziei Instalaţii şi Reciclare până la finalul anului 2023.

Segmentul Granule şi Reciclare a avut evoluţii mixte în primele 9 luni din 2023, înregistrând o cifră de afaceri de 59,8 milioane de lei, cu 44% mai puţin decât anul trecut dar o rată EBITDA de 9,2%. În timp ce presiunea materiilor prime extracomunitare s-a ameliorat în T3/2023, cererea pentru acest segment a scăzut simţitor pe fondul lipsei de comenzi în continuarea lanţului valoric. În acest climat mixt, afectat de scăderea cererii, atenţia s-a îndreptat spre conservarea cotei de piaţă. Chiar dacă marja EBITDA a segmentului a fost de 9,2% la 9 luni 2023, comparativ cu 11,3% în primele 9 luni din 2022, nivelul poate fi considerat satisfăcător.

Pentru segmentul Ferestre şi uşi vânzările interne au continuat să crească în T3/2023, ceea ce a determinat evoluţii pozitive a EBITDA în valoare nominală (+47% faţă de T3/2022) şi a marjei EBITDA (8,9% în T3/2023 faţă de 4,8% în T3/2022). Cu toate acestea, deşi indică un trend pozitiv, creşterea nu a fost suficientă pentru a atinge niveluri similare primelor 9 luni din 2022, fiind grevată de rezultatele trimestrelor anterioare. Astfel, cifra de afaceri a ajuns la 9 luni/2023 la 37 milioane de lei, cu 15% sub primele 9 luni din 2022, în timp ce EBITDA a ajuns la 151 mii de lei, cu 35% sub aceeaşi perioadă a anului trecut.

Segmentul de Ambalaje flexibile a înregistrat o cifră de afaceri de 33 milioane de lei, cu 17% mai mare comparativ cu primele 9 luni din 2022, pe fondul creşterii volumelor vândute. Faţă de primele 9 luni ale anului precedent, pierderea operaţională s-a redus cu aproape 3 milioane de lei. Creşterea volumelor este mai lentă decât s-a estimat, cantităţile vândute fiind în continuare sub pragul de rentabilitate. Compania continuă să participe activ la procese competitive de achiziţii pentru a atinge masa critică.

Conform estimărilor, TeraPlast a semnat în T3/2023 contractul de finanţare prin PNRR pentru o nouă centrală fotovoltaică. În prezent, compania aşteaptă modificarea unor parametri ai investiţiei înainte de a demara licitaţia pentru proiect. Investiţia urmează să devină operaţională până la 30.06.2024.

Fabrica de folii stretch se află de asemenea în grafic, în această perioadă fiind demarate pregătirile pentru începerea testelor, astfel încât până la finalul anului 2023 să înceapă activitatea de producţie.

În privinţa rezultatelor pentru întreg anul 2023, reprezentanţii Grupului aşteaptă niveluri consolidate similare anului 2022 pentru principalii indicatori financiari.

Astfel, pentru anul 2023, Grupul TeraPlast estimează o cifră de afaceri de 673,8 milioane de lei şi o EBITDA de 56 milioane de lei, motorul grupului fiind în continuare segmentul Instalaţii & Reciclare. Pentru aceeaşi perioadă, marja EBITDA la nivel de grup este estimată la 8,3%, faţă de 7,4% la finalul anului 2022, pe fondul îmbunătăţirii uşoare a marjelor şi a EBITDA pentru segmentele Ferestre şi Uşi şi Ambalaje flexibile. Efectul cererii scăzute este aşteptat să continue până la finalul anului pentru segmentul Granule şi Reciclare, aspect care se reflectă şi în rezultatele estimate, însă care este aşteptat să se amelioreze de la începutul anului viitor.

„Privind imaginea de ansamblu, ne aşteptăm ca finalul de an să ne arate o stabilizare a trendului şi o accelerare a ritmului de creştere. Estimăm în 2023 o creştere cu 6% a EBITDA faţă de 2022, rezultatele fiind influenţate de evoluţia preţurilor medii care diluează efectul potenţial al creşterii volumelor în 2023. Credem că vom vedea în continuare evoluţii pozitive ale principalilor indicatori şi o îmbunătăţire a profitabilităţii subsidiarelor. Activitatea noastră continuă într-un ritm la fel de susţinut către dezvoltarea pe termen lung a Grupului TeraPlast, avem viziunea şi capacitatea de a fructifica viitoarele oportunităţi pe care le vor aduce pieţele pe care activăm atât intern, cât şi pe pieţele externe”, a adăugat Birta.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.