Numeroase brutării din ţară au scumpit, sâmbătă, din nou, pâinea, franzela simplă, de exemplu, urcând de la 1,50 lei la 2 lei, transmite Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Precedenta scumpire a fost operată în ultimele zile ale anului trecut.  

În urmă cu puţine zile, s-a anunţat că invazia Rusiei în Ucraina, una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume, a dus preţurile grâului la maxime ale ultimilor 14 ani, forţând consumatorii de pâine să suporte costul. Invazia Rusiei a împiedicat grav comerţul din porturile Mării Negre, ducând la creşterea preţurilor de referinţă la grâu la bursa din Chicago cu 40% şi împingând şi amplificând mai mult inflaţia alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. 
 


Ameninţarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invadării Ucrainei de către Rusia a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale exportatorilor importanţi. Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârşitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).  

Unele companii de morărit au semnat contracte cu fermierii în toamna anului trecut pentru grâul pe care îl folosesc în prezent, ceea ce le protejează deocamdată de preţurile mari legate de războiul dintre Rusia şi Ucraina. 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.