Profit News TV va organiza, astăzi, de la ora 10.00, Maratonul Imobiliar, ediţia a II-a, la care vor fi prezenţi cei mai importanţi jucători de pe piaţa din România, reprezentanţi ai autorităţilor, dezvoltatori, constructori, arhitecţi, consultanţi, finanţatori, furnizori de utilităţi, specialişti în dezvoltarea urbană, responsabili din administraţia locală, centrală, brokeri, retaileri, evaluatori, experţi financiari, arhitecţi, operatori logistici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul 123Credit.roNordisPAID România şi Bucharest Real Estate Club (BREC)

Speakeri

Marin Ţole - Secretar de stat Ministerul Dezvoltării

Horia Tomescu - Viceprimar al Capitalei 

Cristian Jean Michel Hiver - Director General Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A.

Cosmin Tudor - Director Dezvoltare PAID România

Alex Skouras - Managing Partner Alesonor Real Estate Development 

Sebastian Piu - Co-fondator 123Credit.ro

Emilia Piţu - Manager Vânzări Credite, Partener 123Credit.ro Cluj

Tudor Cobâlaş - Director Dezvoltare CATTED Group

Despina Ponomarenco - Preşedintele Bucharest Real Estate Club (BREC)

Alexandru Mihai - Managing Partner Nordis Group

Şerban Ţigănaş - Decan Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj

Context sector construcţii şi real estate

2022 s-a încheiat cu un nou record de livrări de locuinţe noi în Bucureşti-Ilfov. Totuşi, investitorii au început să-şi pună întrebări mai serioase cu privire la strategia lor imediată, în contextul unor discuţii tot mai dese despre o recesiune globală şi creşterea costului de risc odată cu majorarea randamentelor titlurilor de stat. În acelaşi timp, dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale au observat o temperare a activităţii, pe măsură ce dobânda mai mare, inflaţia şi incertitudinile au început să reducă din interesul cumpărătorilor pentru apartamente noi.

După efectele pandemiei de Covid 19, industria continuă să se confrunte cu provocări mari, ce pun presiune pe activitate.

• De la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare modificarea conform căreia cota de 5% TVA se va aplica pentru achiziţia unei singure locuinţe cu un preţ de cel mult 600.000 lei, adică aproximativ 120.000 de euro. Plafonul de la care se calculează TVA de 19% va fi de 600.000 lei în loc de 700.000 lei, valoare valabilă pe parcursul anului 2022.

• Materialele de construcţii cele mai afectate de majorări de preţ în 2022 faţă de 2021 au fost panourile sandwich, ţeava rectangulară, plăcile de OSB, polistirenul, materialele folosite la reabilitările termice sau fier-betonul. Se va construi tot mai scump, iar acest lucru se va traduce în locuinţe tot mai scumpe pentru români

• Preţurile locuinţelor din România au continuat să crească iar marii jucători spun că, pe fondul exploziei preţurilor la materiile prime, vor fi nevoiţi să facă ajustări pe plus, la preţurile finale pentru clienţii lor.

• Zona istorică a Bucureştiului este repusă în valoare prin proiecte ample de consolidări şi transformări de clădiri istorice în hoteluri, spaţii de birouri sau locuinţe.

• Creşterea preţurilor la energie i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să se orienteze către investiţii în sisteme de energie alternativă, precum panourile fotovoltaice, care sunt montate pe mall-uri şi birouri.

• Proprietarii de clădiri de birouri încă sunt în căutarea unor soluţii pentru a atrage angajaţii chiriaşilor înapoi în spaţiile de lucru. Majoritatea corporaţiilor au adoptat un mod de lucru hibrid.

• Mall-urile caută variante diverse de a reveni la traficul de vizitatori anterior pandemiei, acum fiind în luptă şi cu un mediu online mai puternic. Apar branduri noi pe piaţă. Proprietarii de mall-uri au nevoie de soluţii pentru reducerea consumului de energie şi a facturilor în continuă creştere.

Teme de dezbatere

• Ce îi mai încurajează pe dezvoltatori să construiască în 2023, în contextul unor preţuri mărite, al creditelor scumpe, al unui plafon redus de TVA şi al unei crize urbanistice la nivelul Capitalei?

• Care sunt principalele provocări ale industriei?

• Ce soluţii concrete vede mediul de afaceri în rezolvarea problemelor cauzate de lipsa unui cadru urbanistic unitar?

• Marjele de profit au fluctuat proporţional cu majorarile din piaţa materialelor de construcţie? Care mai este media marjelor de profit la dezvoltatorii imobiliari? Au început dezvoltatorii să vândă sub marjele de profit estimate iniţial?

• Costurile implicate de implementarea soluţiilor de energie alternativă şi disponibilitatea în piaţă a acestor sisteme. Cine suportă costurile şi cum se transferă ele către chiriaşii mall-urilor sau clădirilor de birouri?

• Peste 700.000 de muncitori români lucrează pe şantiere din vestul Europei. Ce îi poate determina pe aceştia să revină în ţară, mai ales că cererea pe piaţa forţei de muncă este atât de mare?

• Într-o perioadă marcată de un puternic curent inflaţionist, dar şi de acutizarea crizei forţei de muncă în sectorul privat, ce urmează în 2023 pe piaţa de real estate din România?

• Variante, în viitorul apropiat, de reducere a dependenţei de importuri pe zona materialelor de construcţii, în contextul în care, acum, 70% din stocurile de materiale provin din afara ţării.

• Cum a evoluat, în ultima perioadă, numărul cumpărătorilor care apelează la capital propriu pentru achiziţia de locuinţe în detrimentul creditului, în contextul scumpirii finanţărilor?

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.