Profit News TV organizează astăzi, de la ora 10.00,, Maratonul Economie Sustenabilă, unde aduce împreună jucători relevanţi din industriile care au făcut paşi importanţi în trecerea la economia verde şi care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profit News TV organizează astăzi, de la ora 10.00,, Maratonul Economie Sustenabilă, unde aduce împreună jucători relevanţi din industriile care au făcut paşi importanţi în trecerea la economia verde şi care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.

Vor fi prezenţi CEO ai unor companii majore, precum Hidroelectrica, Romaqua, Liberty Steel Galaţi, OX2. 

Reprezentanţi ai Auchan, Smart City, ACUE, ASE, Energy Policy Group, Coaliţiei pentru Economia Circulară vor fi de asemenea prezenţi.

Miniştrii Energiei şi Mediului, alături de comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, vor anunţa, la rândul lor, noile planuri gândite de autorităţi.

Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUEAuchan, Borsec - Romaqua GroupHidroelectricaLibertyNuclearelectricaOMV PetromRomgaz, Tinmar EnergyTransgaz

Prin această dezbatere, telespectatorii Profit News TV şi cititorii Profit.ro, individuali sau societăţi comerciale, vor înţelege necesitatea trecerii la economia verde şi oportunităţile şi opţiunile pe care le au la dispoziţie în procesul de trecere la o economie prietenoasă cu planeta, mediul şi viaţa însăşi.

• Economia sustenabilă şi tranziţia către economia verde au devenit un aspect de interes pentru toate entităţile care fac parte din sistemul
economic: Guvernul, companiile de stat sau private, ONG-urile, agenţii de protecţie a consumatorilor discută subiectul sustenabilităţii şi / sau au dezvoltat programe complexe de tranziţie către economia sustenabilă.

Economia sustenabilă a devenit o temă de interes mondial, european şi naţional. Aproape toate industriile şi sectoarele economice şi-au creat strategii de trecere către economia verde:

Sectorul energetic

• România trebuie să accelereze investiţiile în unităţi noi de producţie şi stocare de energie regenerabilă, pentru a nu pierde masivele finanţări europene disponibile prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi al Fondului pentru Modernizare şi pentru a se alinia ambiţiilor sporite de decarbonare ale UE.

• În paralel, trebuie intensificate investiţiile în dezvoltarea, extinderea, întărirea şi modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie, pentru integrarea noilor instalaţii de producţie şi stocare în condiţii care să asigure adecvanţa sistemului şi securitatea aprovizionării.

Sectorul bancar

• oferă obligaţiuni verzi sau credite verzi.

• De asemenea există perspective pentru reglementare în domeniul expunerilor CO2 ale băncilor

Sectorul Imobiliar

• Confruntată cu presiunea globală creată de emisiile de CO2, aproape fiecare industrie trece la o economie cu emisii scăzute de carbon. Aceasta implică reduceri substanţiale sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atenua efectele schimbărilor climatice. Companiile imobiliare sunt participanţi-cheie în această schimbare, concentrându-se pe dezvoltarea durabilă, adoptând tehnologii de energie regenerabilă precum energia solară, eoliană şi geotermală, promovând surse de energie mai curate, îmbrăţişând transportul cu vehicule electrice şi modificând consumul de energie

• Proprietarii şi dezvoltatorii de clădiri continuă să recunoască beneficiile utilizării materialelor durabile sau a soluţiilor cu energie net zero, pentru reducerea impactului asupra mediului, costuri mai mici şi îmbunătăţirea sănătăţii şi confortului ocupanţilor.

• Pe parcursul anului 2023, 128 de clădiri din România au primit certificate verzi BREEAM sau LEED, cu 17% mai puţin faţă de anul record 2022. Dintre acestea au fost 116 clădiri certificate BREEAM şi 12 clădiri certificate LEED. Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producţie sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) şi birouri (doar 19).

Sectorul reciclării

• Industria reciclării este într-o creştere apreciabilă în economia românească. De altfel, industria reciclării este esenţială pentru atingerea obiectivelor de mediu şi tot mai multe companii cu capital autohton sau străin sunt prezente în România.

Agricultură

• Sectorul agricol se află sub impactul puternic al “Pactului verde”. Fie că vorbim de sectorul vegetal sau de zootehnie, noile norme ale strategiilor europene “Farm to Fork” şi “Green Deal” schimbă regulile din sectorul agro-alimentar.

Sectorul auto

• Industria auto din România traversează o perioadă tulbure, marcată de ultimele crize, pandemică şi de componente, suprapusă peste tranziţia la propulsia electrică. Noile reglementări de legislaţie europeană apasă şi mai mult pe umerii celor două companii auto din România.

• Segmentul electric a crescut cu aproape 60% în ultimul an, dar în 2024 va fi afectat puternic de scăderea la jumătate a subvenţiilor acordate în Programul Rabla Plus, la maşini electrice şi la plug-in hybrid. Din acest motiv, ne putem aştepta la o scădere a vânzărilor pe acest segment.

• Pe de altă parte, cererea de maşini electrice pare să fi intrat într-o perioadă de stagnare, clienţii fiind preocupaţi de posibilitatea de încărcare şi de autonomia încă mică a maşinilor.

Teme de dezbatere

Sectorul Imobiliar

1. Cum se pot transforma casele individuale în locuinţe nZEB?
2. Devine certificarea verde o practică şi pentru proiectele publice?
3. Beneficiarii fondurilor din PNRR pe componenta „Valul Renovării“, dedicată eficientizării energetice a clădirilor.

 Sectorul energiei

1. Modificarea legislaţiei urbanismului şi construcţiilor în vederea reducerii poverii birocratice a proiectelor de energie regenerabilă, pentru urgentarea implementării acestora;
2. Modificarea legislaţiei secundare ANRE, prin introducerea conceptului de alocare a capacităţilor disponibile de racordare ale reţelelor electrice prin licitaţii şi prin înăsprirea regulilor privind garanţiile depuse de solicitanţii de racordare;
3. Cum îi ″împăcăm″ pe prosumatori cu distribuitorii;
4. Parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole, probleme juridice;
5. Investiţii în întărirea reţelelor de transport şi distribuţie de energie, pentru a putea integra o producţie mai mare de energie regenerabilă;
6. Cum valorificăm potenţialul eolian offshore al României

 Sectorul financiar

• Implicarea sectorului financiar in tranziţia către economia verde

 Sectorul reciclării

- linii de finanţare destinate dezvoltării economiei circulare şi industriei de profil;
- implicarea autorităţilor locale în dezvoltarea economiei circulare;-
- cum schimbăm drumul deşeurilor de groapa de gunoi către sectorul de reciclare.

 Agricultura

- îngrăşăminte şi pesticide: până unde sunt “medicamente” pentru plante, de unde încep să devină “otravă”;-
- falsa dilemă “carne sau greieri”;-
- soluţii tehnologice şi economice. Cum poate găsi sectorul agricol echilibrul între eficienţă şi un mediu mai curat.

 Auto

• Măsuri de întinerire a parcului auto, suplimentar faţă de Programul Rabla, creşterea ratei de motorizare a populaţiei, posibilităţi de eliminare din trafic a maşinilor foarte poluante, mai vechi de 20 de ani, non-euro sau euro 1;-
• Stimularea achiziţiei şi utilizării de maşini electrice prin extinderea rapidă a reţelelor de staţii de încărcare publice, cele la sedii de magazine, companii, prin propuneri de subvenţionare sau scutiri fiscale. Posibila stimulare financiară (o componentă Rabla) pentru achiziţia de maşini electrice SH.-
• Proiecte de impozitare bazate pe nivelul de poluare al vehiculelor, o temă veche rămasă doar o teorie, pe care alte ţări o folosesc pentru a
încuraja achiziţia de maşini nepoluante. Posibilă resursă financiară pentru Programul Rabla;-
• Intrarea României în planurile de investiţii ale marilor companii din zona de producţie a bateriilor electrice pentru autovehicule, posibilă
temă pentru guvern, în atragerea de investitori pe acest segment, care are un potenţial de dezvoltare uriaş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.