Profesionişti din industria tutunului şi experţi în politici de sănătate publică spun că dezinformarea cu privire la produsele alternative la fumat trebuie combătută cât mai rapid şi că factorii decizionali trebuie să ţină seama de cercetările derulate de toţi oamenii de ştiinţă implicaţi, fără discriminare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discuţiile de la Global Tobacco & Nicotine Forum (GTNF), unul dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice, care a avut loc la Londra, specialiştii din industrie au cerut asumarea responsabilităţii pentru diseminarea de informaţii false şi pentru întârzierea reglementării produselor pe bază de tutun cu potenţial de risc redus, care, în baza datelor ştiinţifice, sunt eficiente pentru renunţarea la consumul de ţigarete.

Strategul şi comunicatorul Clive Bates, director al Counterfactual Consulting Limited, a condus, în prima zi a forumului, o discuţie despre viitorul tutunului şi al nicotinei, la care au participat Joe Murillo, şef pe probleme de reglementare la Juul Labs, Laura Leigh Oyler, vicepreşedinte pe probleme de reglementare la Turning Point Brands, Jill Rutter, fost angajat al Guvernului britanic şi profesor invitat la King's College London, şi David Sweanor, profesor asistent de Drept la University of Ottawa.

Ei au subliniat că produsele alternative sunt eficiente pentru renunţarea la consumul de ţigarete, însă numeroase ţări continuă să interzică alternativele şi există încă medici care susţin că nicotina este un factor important în apariţia cancerului pulmonar. Au făcut astfel apel la o mai bună informare a publicului şi la reglementarea consumului în ceea ce îi priveşte pe tineri. Nicotina nu cauzează cancer şi, dacă este prescrisă de un medic, poate fi sigură. Ea poate stimula sistemele din creier care sunt responsabile cu gândirea şi memoria.

Industria nu este ceea ce organismele de control al tutunului o portretizează a fi şi nu răspunde nimeni pentru continua dezinformare făcută de organismele publice de sănătate, a mai fost susţinut de panel. Experţii au recunoscut că, având în vedere că produsele alternative sunt dezvoltate de relativ puţin timp, nu sunt cunoscute efectele pe termen lung, însă au subliniat că sunt foarte bine cunoscute efectele fumatului.

Companiile aşteaptă ca Administraţia americană pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) să acţioneze legat de solicitările depuse din partea pieţei de tutun libere. În vara acestui an, s-a discutat la Global Tobacco & Nicotine Forum legat de deciziile care umează să fie anunţate de FDA şi care vor inspira şi alte organisme de gen din lume.

Marile companii au estimat deja că, în următoarele trei sau patru decenii, vor renunţa să mai producă ţigarete şi au existat voci care s-au întrebat de ce nu iau această decizie imediat.

Bates a adus în discuţie problemele care pot apărea dacă companiile de tutun ar înceta producţia. „Trebuie ştiut că profitul făcut din vânzarea ţigărilor merge către dezvoltarea noilor produse - de acolo vine finanţarea pentru ca ştiinţa să valideze aceste noi produse”, a explicat Laura Leigh Oyler, vicepreşedinte pe probleme de reglementare la Turning Point Brands. „Vor exista oameni care vor în continuare să fumeze. Şi nu serveşte sănătăţii publice ca acei oameni să fie lăsaţi fără opţiuni, şi aici mă refer la ţigarete produse în unităţi cu programe de calitate şi standarde implementate. Există riscul apariţiei pe piaţă a unor produse care sunt fabricate fără control”, a adăugat ea.

O oprire bruscă a producţiei de ţigarete şi diferitele interdicţii la adresa alternativelor ar putea duce la creşterea comerţului ilicit. „Cererea nu se va opri, consumatorii vor găsi variante, îşi vor putea face propriile produse”, a completat Oyler.

În discuţie a fost ridicată şi problema reglementării produselor din tutun şi a barierelor pe care industria le întâmpină. Experţii au concluzionat că, legat de responsabilitate, ar trebui trasate anumite limite. „Este o decizie politică a aleşilor, a factorilor decizionali”, a spus Rutter legat de reglementarea produselor pe bază de tutun. „Ei ar trebui să ţină seama de preferinţele societăţii, să decidă care este obiectivul politic şi să creeze un peisaj care să ofere industriei motivaţia de a face ceea ce vizualizează factorii decizionali, într-o oarecare măsură similar cu cazul schimbărilor climatice. Obligaţia este, în mare parte, pe umerii comunităţii politice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.