Încetinirea activităţilor economice din China s-a agravat în luna august, când a înregistrat cea mai lentă creştere a producţiei industriale din ultimii 17 ani şi jumătate, pe fondul extinderii impactului războiului comercial cu Statele Unite şi al reducerii cererii interne, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicatorii referitori la vânzările cu amănuntul şi investiţii s-au înrăutăţit la rândul lor, potrivit datelor publicate luni, întărind opiniile că China va reduce unele dobânzi în această săptămână, pentru prima oară în ultimii trei ani, pentru a preveni un declin accentuat al activităţilor.

În pofida unei serii de măsuri de stimulare adoptate de Beijing începând de anul trecut, a doua mare economie a lumii nu s-a stabilizat încă, iar analiştii afirmă că Beijingul trebuie să ia noi măsuri de susţinere.

Creşterea producţiei industriale a încetinit în mod neaşteptat în august, la 4,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta este cel mai lent ritm înregistrat din februarie 2002 şi urmează unui avans de 4,8% în luna iulie. Analiştii intervievaţi de Reuters prognozau o creştere a producţiei industriale de 5,2%.

Valoarea exporturilor industriale livrate a scăzut cu 4,3% faţă de intervalul similar al anului trecut, consemnând primul declin lunar din ultimii doi ani, potrivit datelor Reuters, reflectând impactul războiului comercial cu Statele Unite asupra producătorilor chinezi.

Vânzările cu amănuntul au ratat aşteptările, creşterea încetinind la 7,5%, de la 7,6% în iulie. Analiştii anticipau o uşoară revenire, la un avans de 7,9%.

Vânzările auto au scăzut pe tot parcursul anului, determinând biroul de statistică să înceapă să raporteze un nou indicator pentru consum. Astfel, excluzând vehiculele, vânzările de retail au crescut cu 9,3% faţă de aceeaşi lună a anului 2018.

Investiţiile în active fixe au dezamăgit la rândul lor, avansând cu 5,5% în primele opt luni ale acestui an, faţă de intervalul similar al anului trecut, după o creştere de 5,7% în intervalul ianuarie-iulie. Analiştii prognozau o creştere de 5,6%.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.