Promateris, grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, a anunţat joi că a investit 2,5 milioane de euro în linia de producţie pentru ambalaje compostabile în fabrica din Buftea. Compania va investi încă 15 milioane de euro în următorii cinci ani în proiecte care respectă principiile Pactului Verde lansat de UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Promateris, grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, anunţă finalizarea investiţiilor din cadrul proiectului Europa Verde, în fabrica din Buftea, în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Capitalul investit în dezvoltarea capacităţii de producţie de ambalaje compostabile va contribui la creşterea cifrei de afaceri individuale a companiei cu 53% între 2019 şi 2021", a informat compania.

De asemenea, în urma implementării acestui proiect, au fost create 39 de noi locuri de muncă în Buftea, judeţul Ilfov.

Investiţia a fost cofinanţată prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, în cadrul programului "Creşterea IMM-urilor din România", care au oferit un grant de 950.000 euro.

„Ambiţia noastră în ceea ce priveşte Promateris este de a deveni cel mai mare producător european de pungi bio-based compostabile, fiind totodată poziţionaţi în prim-planul transformării verzi ce are loc la nivelul Uniunii Europene. Suntem încântaţi să anunţăm finalizarea primului  proiect de investiţii dezvoltat cu Innovation Norway. Între 2018 şi 2021, Promateris a investit peste 10 milioane de euro în ambalaje realizate din surse regenerabile şi nu intenţionăm să ne oprim aici. Obiectivul nostru este să investim încă 15 milioane de euro în următorii 5 ani în proiecte care respectă principiile Pactului Verde lansat de UE. Suntem motivaţi nu numai să ne dezvoltăm afacerea, dar, mai important, să continuăm să generăm un efect pozitiv asupra economiei locale, creând noi locuri de muncă şi contribuind în acelaşi timp la decarbonizarea sectorului industrial românesc,” a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

În cadrul proiectului Europa Verde, Promateris a semnat un acord de parteneriat cu compania norvegiană BioBag, în vederea transferului de cunoştinţe şi a exportării produselor compostabile fabricate în România către Norvegia şi ţările scandinave. În afară de generarea unei creşteri a cifrei de afaceri de peste 9 milioane de euro între 2019 şi 2021, proiectul implementat cu ajutorul Innovation Norway a sprijinit tranziţia Promateris în vederea decarbonizării producţiei şi a realizării de produse cu impact redus de carbon. În cadrul proiectului, a fost instalată o linie de reciclare a deşeurilor care a reciclat în primul an de la instalare 1.131 tone de deşeuri tehnologice.

"Prin urmare, începând cu 2021, Promateris reciclează 100% din deşeurile industriale pe care le generează. Mai mult, compania a redus în 2021 producţia de polietilenă cu 99% faţă de anul 2018", mai arată compania.

În primul trimestru al anului 2021, Promateris a obţinut un al doilea grant de la Innovation Norway în valoare de 744.000 de euro prin aceeaşi linie de finanţare. Obiectivul proiectului este de a produce materia primă biodegradabilă şi compostabilă, pe bază de amidon de porumb, în fabrica din Buftea. Produsele din amidon de porumb au un impact redus asupra mediului în comparaţie cu ambalajele din plastic şi, în contextul Pactului Verde European, în prezent, există o cerere tot mai ridicată pentru astfel de produse. Odată ce proiectul este implementat, Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb.

În primele trei luni ale anului 2021, grupul Promateris, care include şi rezultatele companiei Biodeck, a atins o cifră de afaceri consolidată de 35 de milioane de lei, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost în mare parte atribuită dezvoltării produselor bio-based şi compostabile, dar şi dezvoltării reţelei de clienţi din România şi din străinătate, care include cele mai mari lanţuri de supermarketuri. În consecinţă, Promateris are o EBITDA de 4,6 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de 2019. Compania vizează o cifră de afaceri de 250 de milioane de lei în 2025, cu o EBITDA prognozată de 35 de milioane de lei.

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. Promateris este specializată în producţia de ambalaje de ultimă generaţie, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile şi compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosinţă, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume şi fructe, saci menajeri, mănuşi), dar şi produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based şi compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deşeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producţie; Compounduri cabluri electrice, prin care sunt dezvoltate şi fabricate granule destinate producţiei de cabluri electrice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.