Comisia Europeană a propus norme pentru a responsabiliza producătorii pentru întregul ciclu de viaţă al produselor textile şi pentru a sprijini gestionarea durabilă a deşeurilor textile în întreaga UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieri, 5 iulie, Comisia a propus norme pentru a responsabiliza producătorii pentru întregul ciclu de viaţă al produselor textile şi pentru a sprijini gestionarea durabilă a deşeurilor textile în întreaga UE.

Această iniţiativă va accelera dezvoltarea sectorului colectării separate, sortării, reutilizării şi reciclării textilelor în UE, în conformitate cu Strategia UE pentru textile durabile şi circulare. Se preconizează că creşterea disponibilităţii textilelor uzate va crea locuri de muncă la nivel local şi va economisi bani pentru consumatorii din UE şi din afara acesteia, reducând în acelaşi timp impactul producţiei de textile asupra resurselor naturale”, anunţă CE.

Comisia propune introducerea unor sisteme obligatorii şi armonizate de răspundere extinsă a producătorilor pentru textile în toate statele membre ale UE. Sistemele de răspundere extinsă a producătorilor au reuşit să îmbunătăţească gestionarea deşeurilor provenite de la mai multe produse, cum ar fi ambalajele, bateriile şi echipamentele electrice şi electronice.

Producătorii vor acoperi costurile de gestionare a deşeurilor textile, ceea ce le va oferi, de asemenea, stimulente pentru a reduce deşeurile şi a spori circularitatea produselor textile – proiectarea de produse mai bune încă de la început. Suma pe care producătorii o vor plăti pentru sistemul de răspundere extinsă a producătorilor va fi ajustată în funcţie de performanţa de mediu a textilelor, un principiu cunoscut sub denumirea de „eco-modulare”.

Normele comune ale UE privind răspunderea extinsă a producătorilor vor facilita, de asemenea, punerea în aplicare de către statele membre a cerinţei de colectare separată a textilelor începândcu 2025, în conformitate cu legislaţia actuală. Contribuţiile producătorilor vor finanţa investiţii în capacităţi de colectare separată, sortare, reutilizare şi reciclare.

 Normele propuse privind gestionarea deşeurilor urmăresc să asigure că textilele uzate sunt sortate în vederea reutilizării şi că ceea ce nu poate fi reutilizat este direcţionat cu prioritate către reciclare. Întreprinderile sociale active în colectarea şi tratarea textilelor vor beneficia de oportunităţi de afaceri sporite şi de o piaţă mai mare pentru textilele de ocazie.

Propunerea CE va promova, de asemenea,cercetarea şi dezvoltarea de tehnologii inovatoare pentru circularitatea sectorului textilelor, cum ar fi reciclarea fibrelor în fibre.

Propunerea abordează, de asemenea, problema exporturilor ilegale de deşeuri textile către ţări care nu dispun de mijloacele necesare pentru a le gestiona. Noua lege ar clarifica ceea ce constituie deşeuri şi ceea ce se consideră a fi textile reutilizabile, pentru a opri practica exporturilor de deşeuri deghizate ca şi cum se face pentru reutilizare. Aceasta va completa măsurile din cadrul propunerii pentru un nou regulament privind transferurile de deşeuri, care vor asigura faptul că transferurile de deşeuri textile au loc numai atunci când există garanţii că deşeurile sunt gestionate într-un mod ecologic raţional.

Propunerea Comisiei privind o modificare specifică a Directivei-cadru privind deşeurile va fi acum examinată de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

UE generează 12,6 milioane de tone de deşeuri textile pe an. Numai îmbrăcămintea şi încălţămintea reprezintă 5,2 milioane de tone de deşeuri, echivalentul a 12 kg de deşeuri pe persoană în fiecare an. În prezent, doar 22 % din deşeurile textile postconsum sunt colectate separat pentru reutilizare sau reciclare, în timp ce restul sunt adesea incinerate sau depozitate.

Directive-cadru privind deşeurile este cadrul juridic al UE pentru gestionarea deşeurilor în UE. Aceasta stabileşte definiţiile referitoare la gestionarea deşeurilor, inclusiv definiţiile deşeurilor, reciclării şi recuperării, ierarhia deşeurilor şi conceptele de bază.

Iniţiativa răspunde angajamentului asumat de Comisie în Strategia UE pentru textile sustenabile şi circulare de a propune măsuri de armonizare a normelor privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru textile şi de a dezvolta stimulente economice pentru ca produsele textile să devină mai sustenabile şi mai circulare.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.