Preţurile petrolului vor creşte în continuare în această săptămână, din cauza întârzierii încheierii discuţiilor nucleare între Iran şi statele Occidentale şi implicit a posibilei reveniri a ţiţeiului iranian pe pieţele globale, care suferă deja de întreruperile aprovizionării ruseşti, au spus analişti citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţiile pentru relansarea acordului nuclear convenit în 2015 de Iran cu puterile mondiale au intrat duminică în incertitudine, ca urmare a cererilor Rusiei pentru o garanţie a SUA că sancţiunile cu care se confruntă cu privire la conflictul din Ucraina nu vor afecta comerţul său cu Teheranul.

China a ridicat, de asemenea, noi cereri, potrivit unor surse.

Ca răspuns la solicitările Rusiei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că sancţiunile impuse Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina nu au nimic de-a face cu un potenţial acord nuclear cu Iranul.

Săptămâna trecută, indicele de referinţă Brent a crescut cu 21%, până la 118,11 dolari pe baril, iar preţul ţiţeiului american a avansat cu 26%, până la 115,68 dolari, niveluri care nu au mai fost atinse din 2013 şi, respectiv, 2008, în timp ce Rusia are probleme să vândă petrol pe fondul unor noi sancţiuni.

Iranul a fost singurul factor real de scădere a preţurilor pieţei, dar dacă acordul cu Iranul va fi amânat, am putea ajunge la fundul tancurilor petroliere mult mai repede, mai ales dacă livrările ruseşti vor rămâne în afara pieţei pentru mult timp”, a spus Amrita Sen, co-fondatorul companiei.

Sen a spus că preţul petrolului Brent ar putea creşte luni la 125 de dolari pe baril, apropiindu-se rapid de maximul istoric de 147 de dolari, văzut ultima dată în 2008.

Analişti ai JP Morgan au declarat în această săptămână că preţul petrolul ar putea urca la 185 de dolari pe baril în acest an.

”Ideea nu a fost să sancţionăm petrolul şi gazele din cauza naturii lor esenţiale, dar petrolul este sancţionat de actori privaţi, care nu doresc să-l ridice sau de porturile care nu doresc să-l primească şi cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât mai multe lanţuri de aprovizionare vor fi blocate”, a declarat Daniel Yergin, vicepreşedinte al S&P Global, înaintea conferinţei CERAWeek de la Houston.

Statele Unite şi partenerii europeni analizează interzicerea importurilor de petrol ruseşti, a declarat duminică secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar a subliniat importanţa menţinerii aprovizionării constante cu petrol la nivel global.

Rusia exportă aproximativ 7 milioane de barili de petrol şi produse rafinate pe zi, sau 7% din oferta globală.

Unele volume ale exporturilor de petrol ale Kazahstanului din porturile ruseşti s-au confruntat cu complicaţii.

Potrivit analiştilor, chiar dacă va fi încheiat acordul nuclear cu iranul, va dura câteva luni pentru a restabili fluxurile de petrol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.