Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minimul ultimelor şase săptămâni, continuând evoluţia descendentă din ultimele zile, după ce OPEC şi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) au avertizat cu privire la iminenţa unei oferte excesive, pe măsură ce numărul mai mare al cazurilor de Covid-19 în Europa amplifică riscurile pentru redresarea cererii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piaţa ignorat o scădere neaşteptată a stocurilor de ţiţei din SUA, deoarece comercianţii încep să se aştepte ca oferta să crească în curând, în timp ce administraţia Biden încearcă să intervină mai agresiv pentru a reduce costurile carburanţilor.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,36 dolari, sau 1,7%, la 81,05 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au scăzut cu 2,40 dolari, sau 2,4%, la 78,36 dolari pe baril.

AIE şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol au declarat săptămâna aceasta că oferta ar putea creşte în următoarele luni, OPEC şi aliaţii săi - cunoscuţi ca OPEC+ - încercând să menţină o creştere constantă a producţiei.

Alte naţiuni, inclusiv Statele Unite, au cerut ca OPEC+ să mărească mai rapid producţia.

Marţi, secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a declarat că grupul vede semne ale unui surplus de aprovizionare cu petrol de luna viitoare, adăugând că membrii şi aliaţii săi vor trebui să fie ”foarte, foarte precauţi”.

Noile valuri de cazuri de Covid-19 în Europa au determinat unele guverne să reimpună restricţii, inclusiv Austria, care a ordonat carantinarea persoanelor nevaccinate.

”Până acum impactul a fost neglijabil. ..Există riscul ca situaţia să escaladeze şi ca nivelurile de mobilitate să fie grav subminate în următoarele luni”, a spus Stephen Brennock, analist la firma de brokeraj PVM.

AIE a declarat că producţia de petrol din SUA ar urma să crească din nou în 2022, creşterea reprezentând aproximativ 60% din prognoza sa privind un avans al ofertei din afara OPEC de 1,9 milioane de barili pe zi (bpd).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.