Preţurile petrolului au scăzut miercuri, deoarece aprecierea dolarului american a făcut ca ţiţeiul să fie mai costisitor, în timp ce focarele de coronavirus din China perturbă perspectivele economice ale celui mai mare importator de ţiţei din lume, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Livrările au rămas limitate în cel mai mare producător de petrol din lume, Statele Unite, datele guvernamentale arătând că stocurile de ţiţei au crescut modest săptămâna trecută, în timp ce stocurile de carburanţi au scăzut.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,08 dolari, sau cu 1%, la 103,91 dolari pe baril, la ora 16:40 GMT (19:40 ora României).

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa din SUA, au scăzut cu 1,19 dolari, până la 100,51 dolari pe baril.

Dolarul a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani faţă de euro, ceea ce a făcut ca achiziţiile de petrol să fie mai scumpe pentru deţinătorii altor valute.

”Acesta (este) un mediu care evită riscurile, cu un dolar american mai puternic şi restricţii de mobilitate în al doilea mare consumator de petrol, China”, a declarat analistul de mărfuri al UBS Giovanni Stauvono.

Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA a declarat că stocurile de ţiţei au crescut săptămâna trecută cu doar 692.000 de barili, sub aşteptări, în timp ce stocurile de distilate, care includ motorină şi combustibil pentru avioane, au scăzut la cel mai redus nivel din mai 2008.

Pieţele energetice din întreaga lume se confruntă cu întreruperi masive de aprovizionare în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a sancţiunilor ulterioare impuse Moscovei de către Statele Unite şi aliaţii săi.

Producătorul britanic de petrol Shell a declarat că nu va mai accepta petrol rafinat amestecat cu produse ruseşti, conform documentelor comerciale, în timp ce Exxon Mobil a anunţat că a declarat forţă majoră asupra operaţiunilor sale la exploatarea Sahalin-1, în partea de est a Rusiei.

Grupul rus Gazprom a declarat miercuri că a oprit livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia, pentru că cele două ţări au refuzat să facă plăţi în ruble.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Rusia foloseşte combustibilii fosili pentru a şantaja UE, dar a adăugat că era combustibililor fosili ruşi în Europa se apropie de sfârşit.

Germania, care s-a bazat în mare măsură pe energia din Rusia, se confruntă cu un impact asupra creşterii economice, în timp ce încearcă să devină independentă de importurile ruseşti de gaze şi petrol.

Ministrul german al Economiei a declarat că planurile de a prelua controlul rafinăriei PCK Schwedt, deţinută majoritar de Rosneft şi ultimul mare cumpărător de ţiţei rusesc din Germania, progresează.

Banca centrală a Chinei a declarat că va intensifica sprijinul prin intermediul politicii monetare, pe măsură ce Beijingul se luptă pentru a opri un focar de Covid-19 în curs de apariţie în capitală şi pentru a evita acelaşi tip de izolare debilitantă la nivel de oraş la care a fost supus Shanghaiul în ultima lună.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.