Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 2 dolari pe baril, după ce comentariile preşedintelui Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, au alimentat temerile de majorare a dobânzilor şi dus la aprecierea dolarului, în timp ce China, cel mai mare importator de ţiţei din lume, a publicat date economice slabe, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,35 dolari, sau cu 2,7%, până la 83,83 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate a scăzut cu 2,48 dolari pe baril, sau 3%, la 77,98 dolari.

Preţurile au scăzut după ce Powell a spus Congresului că Fed va trebui probabil să crească dobânzile mai mult decât se aştepta, în urma datelor economice peste aşteptări.

Aceste comentarii reverberează în piaţă, care a căpătat un sentiment de reducere a riscurilor”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din NYC.

Comentariile au impulsionat indicele dolarului american, care a crescut cu peste 1%, la 105,41, făcând petrolul mai scump pentru cumpărătorii care plătesc cu alte valute.

O creştere cu 1 punct procentual este pur şi simplu extraordinară”, a adăugat Kilduff.

Mai multă presiune a venit din cauza reducerii exporturilor şi importurilor Chinei în ianuarie şi februarie, inclusiv a importurilor de ţiţei, în ciuda ridicării restricţiilor legate de Covid-19.

”Având în vedere inflaţia ridicată din SUA şi Europa, cererea de acolo ar trebui să continue să slăbească, ceea ce diminuează şi cererea de procesare în China”, a declarat Iris Pang, economist-şef al ING pentru China.

Scăderile preţurilor petrolului au fost însă limitate de preocupările legate de aprovizionare.

Luni, directorul general al Chevron, Mike Wirth, a declarat la o conferinţă de la Houston că ”nu există o mare capacitate de schimb”, făcând piaţa globală vulnerabilă la orice întrerupere neaşteptată a aprovizionării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.