Contractele futures pentru petrol au scăzut luni în urma informaţiilor potrivit cărora SUA ar putea ajunge în curând la un acord pentru a relaxa sancţiunile împotriva Venezuelei, dacă se stabileşte o dată pentru alegerile prezidenţiale în această ţară, în timp ce traderii consideră că războiul Israel-Hamas nu va afecta livrările de ţiţei pe termen scurt, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures Brent au scăzut cu 79 de cenţi, sau cu 0,87%, la 90,10 dolari pe baril. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,53 cenţi, sau cu 0,6%, la 87,16 dolari pe baril.

Guvernele SUA şi Venezuelei se pregătesc să semneze, cel mai devreme marţi, un pact în Barbados pentru a uşura sancţiunile americane asupra industriei petroliere din Venezuela, în schimbul unor alegeri prezidenţiale competitive şi monitorizate în Venezuela, anul viitor.

”Acordul... ar ajuta la creşterea producţiei de petrol a ţării de la niveluri foarte scăzute”, a declarat William Jackson, economist şef pentru pieţele emergente la Capital Economics.

”Dar sectorul necesită investiţii enorme pentru a readuce producţia la nivelurile observate în urmă cu doar un deceniu. Şi acest lucru nu ar afecta în mod semnificativ deficitul de pe piaţa mondială a petrolului pe termen scurt. Între timp, semnele de întrebare planează asupra faptului dacă guvernul Venezuelei va respecta partea sa din acord”, a spus Jackson.

Traderii sunt optimişti că războiul dintre Israel şi grupul militant islamist palestinian Hamas va rămâne limitat în Fâşia Gaza.

Ambele valori de referinţă ale petrolului au urcat cu aproape 6% vineri, ducând creşterea preţului petrolului Brent la  7,5% pe ansamblul săptămânii şi cea a petrolului WTI la 5,9%.

Atacurile aeriene israeliene asupra Gaza s-au intensificat luni, după ce eforturile diplomatice de a aranja o încetare a focului în sudul Gazei au eşuat.

Eforturile diplomatice de a deschide punctul de trecere Rafah la graniţa dintre Gaza şi Egipt au fost blocate luni.

Negociatorii americani încercau să convingă Egiptul să permită unor oameni să părăsească teritoriul înainte de o ofensivă terestră israeliană aşteptată, ca răzbunare pentru atacurile terestre şi aeriene din 7 octombrie ale Hamas.

Rusia a intrat şi ea în lupta diplomatică, preşedintele Vladimir Putin urmând să poarte discuţii cu Iranul, Israelul, palestinienii, Siria şi Egiptul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.