Preţurile petrolului au scăzut cu aproximativ 2% joi, prelungind pierderile de aproape 6% din sesiunea precedentă, deoarece o perspectivă incertă a cererii a umbrit decizia OPEC+ de a menţine reducerile producţiei de petrol, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel global, au scăzut cu aproximativ 10 dolari pe baril în mai puţin de 10 zile, după ce s-au apropiat de 100 de dolari la sfârşitul lunii septembrie.

Scăderea procentuală combinată din ultimele două zile este cea mai puternică din luna mai pentru ambele benchmarkuri de ţiţei.

Contractele futures Brent au scăzut joi cu 1,62 dolari, sau cu 1,9%, la 84,19 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate au coborât cu 1,55 cenţi, sau cu 1,8%, la 82,73 dolari pe baril.

”Aceasta este o activitate tipică de tranzacţionare speculativă – încercarea de a profita cât mai bine dintr-o situaţie proastă, după baia de sânge de miercuri, iar ei (participanţii de pe piaţă) încearcă să ajungă la nivelul minim”, a declarat Bob Yawger, directorul de contracte futures energetice la Mizuho.

Preţurile petrolului au scăzut cu peste 5 dolari miercuri - cea mai mare scădere zilnică din peste un an, chiar şi după o reuniune a unui grup ministerial al OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi conduşi de Rusia.

Organizaţian u a făcut nicio modificare în politica grupului provind producţia de petrol, iar Arabia Saudită a declarat că va menţine o reducere voluntară de 1 milion de barili pe zi (bpd) până la sfârşitul anului 2023, în timp ce Rusia va menţine o reducere voluntară a exporturilor de 300.000 bpd până la sfârşitul anului.

Cu toate acestea, investitorii s-au declarat îngrijorat de faptul că vârful pentru consumul de combustibil a fost lăsat în urmă, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial, adăugând că fondul speculativ şi-a lichidat masiv deţinerile din teama că ratele dobânzilor mari ar afecta cererea de combustibil.

”Piaţa caută un echilibru”, a spus Kissler.

De asemenea, Kremlinul a mai spus că nu există un termen limită pentru ridicarea interdicţiei privind exporturile de combustibil impuse pentru a combate preţurile locale ridicate ale benzinei şi motorinei.

”Continuăm să vedem piaţa în deficit până în trimestrul patru, iar preţurile mai scăzute reduc probabilitatea ca OPEC să slăbească constrângerile de aprovizionare”, au spus analiştii National Australia Bank.

Datele guvernamentale de miercuri au arătat, de asemenea, o scădere bruscă a cererii de benzină din SUA.

Alte date de miercuri au arătat că sectorul serviciilor din SUA a încetinit, în timp ce economia zonei euro s-a redus probabil în ultimul trimestru, potrivit unui sondaj.

Joi, ministrul turc al Energiei a declarat că o conductă de ţiţei din Irak prin Turcia, care a fost suspendată de aproximativ şase luni, este pregătită pentru operaţiuni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.