Preţurile petrolului au încheiat tranzacţiile de vineri în urcare, petrolul WTI atingând maximul ultimilor şapte ani, iar pe ansamblul săptămânii au avansat cu 4%, marii consumatori de ţiţei având dificultăţi să îşi acopere cererea, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate că cererea de petrol este în creştere, susţinută de revenirea activităţilor economice de la minimele atinse în pandemie, OPEC+ a decis în această săptămână să menţină un acord care prevede eliminarea treptată a restricţiilor aplicate producţiei, în loc să accelereze acest proces.

Între timp, guvernul american a afirmat că monitorizează pieţele energiei, dar nu a anunţat o măsură imediată pentru reducerea preţurilor, cum ar fi eliberarea de petrol din rezervele strategice.

Preţul petrolului a urcat vineri cu 0,5%, la 82,39 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, petrolul brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, de 83,47 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 1,3%, la 79,35 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din octombrie 2014.

Contractele futures pentru benzină ale SUA au închis la rândul lor, vineri, la cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

Preţurile de referinţă ale gazelor destinateEuropei de la terminalul olandez TTF au fost echivalente vineri cu un preţ  al petrolului de 200 de dolari pe baril, pe baza valorii relative a aceleiaşi cantităţi de energie, potrivit calculelor efectuate de Reuters bazate pe datele Eikon.

”O accelerare a trecerii de la gaze la petrol ar putea mări cererea de ţiţei utilizat la generarea energiei în timpul iernii din emisfera nordică”, a declarat un analist al ANZ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.