Preţurile petrolului au crescut vineri cu aproximativ 2%, deoarece unii speculatori au continuat să obţină profituri pe poziţiile scurte, dar au consemnat o a treia săptămână de pierderi, din cauza semnelor de încetinire a cererii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures Brent au crescut cu 1,57 dolari, sau cu 2,0%, la 81,58 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,54 dolari sau cu 2,0%, la 77,28 dolari pe baril.

Ambele valori de referinţă au scăzut cu aproximativ 4% în această săptămână, ceea ce ar fi o a treia scădere săptămânală consecutivă, pentru prima dată din luna mai.

”Preocupările legate de cerere au înlocuit teama de întreruperi ale producţiei legate de conflictul din Orientul Mijlociu”, au spus analiştii de la Commerzbank.

Datele economice slabe din China în această săptămână au crescut îngrijorările legate de scăderea cererii. În plus, rafinăriile din China, cel mai mare cumpărător de ţiţei din Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial, au cerut o cantitate mai mică de petrol pentru decembrie.

Inflaţia din zona euro ar putea accelera în lunile următoare, dar ratele dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE) menţinute la nivelul actual cel puţin câteva trimestre ar putea încă readuce creşterea preţurilor la 2%, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Dobânzile mai mari pot reduce cererea de petrol prin încetinirea creşterii economice.

În SUA, preşedintele Rezervei Federale Jerome Powell a spus că oficialii Fed ”nu sunt încrezători” că ratele dobânzilor sunt încă suficient de mari pentru a controla inflaţia.

Totuşi, James Knightley, economist internaţional şef la ING, a spus că este ”din ce în ce mai încrezător că vom vedea o rată generală a inflaţiei de 2%” în SUA până în vara viitoare. Creşterile ratelor dobânzilor par să funcţioneze şi considerăm că următoarea mişcare a Fed va fi o reducere a dobânzilor în cazul în care economia are nevoie de o mână de ajutor în 2024”, a spus Knightley

În Marea Britanie, economia stagnantă nu a reuşit să crească în perioada iulie-septembrie, faţ ăde trimestrul anterior, dar a evitat o recesiune, potrivit Biroului pentru Statistică Naţională din Marea Britanie.

În Orientul Mijlociu, atacurile aeriene israeliene au lovit cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa, ucigând o persoană şi rănind pe alţii care se adăposteau acolo.

Peste 100 de angajaţi ai Naţiunilor Unite au fost ucişi de la începutul războiului Israel-Hamas în Gaza, a anunţat agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni.

URMĂTOAREA REUNIUNE A OPEC

OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, inclusiv Rusia, se vor reuni pe 26 noiembrie.

Şansele ca Arabia Saudită să-şi extindă reducerea producţiei până în primul trimestru al anului 2024 ”este cu siguranţă în creştere, având în vedere preocupările reînnoite ale pieţei cu privire la cererea chineză şi la perspectivele macroeconomice mai largi”, a declarat Helima Croft, analist la RBC Capital Markets.

Analiştii de la Capital Economics au spus că OPEC+ ar putea reduce oferta în continuare dacă preţurile continuă să scadă.

”Ne menţinem prognoza conform căreia Brent va încheia atât anul acesta, cât şi anul viitor la aproximativ 85 de dolari pe baril”, a spus firma de cercetare într-o notă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.