Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 2 dolari, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) şi-a ridicat prognoza de creştere a cererii de ţiţei pentru acest an, deoarece creşterea preţurilor gazelor naturale i-a determinat pe unii consumatori să treacă la petrol, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au câştigat 2,20 dolari, sau 2,3%, până la 99,60 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 2,41 dolari sau cu 2,6%, până la 94,34 dolari pe baril.

 

”Preţurile gazelor naturale şi electricităţii au crescut la noi recorduri, stimulând înlocuirea gazelor cu petrol în unele ţări”, a afirmat agenţia din Paris, în raportul său lunar privind petrolul.

AIE şi-a mărit estimarea pentru cererea de petrol în 2022 cu 380.000 de barili pe zi (bpd).

În schimb, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a redus joi previziunile pentru 2022 privind creşterea cererii mondiale de petrol, invocând impactul economic al invaziei Ucrainei de către Rusia, inflaţia ridicată şi eforturile de a controla pandemia.

OPEC se aşteaptă ca cererea de petrol pentru 2022 să crească cu 3,1 milioane bpd, mai puţin cu 260.000 bpd faţă de prognoza anterioară.

Cu toate acestea, OPEC încă vede o cifră globală a cererii globale de petrol mai mare decât IEA pentru 2022.

Preţurile au fost, de asemenea, stimulate de o slăbire a dolarului american, care şi-a extins joi pierderile faţă de alte valute importante, după ce un raport a arătat că inflaţia din SUA nu a fost la fel de ridicată pe cât se anticipase în iulie, ceea ce i-a determinat pe traderi să reducă aşteptările privind majorările viitoare ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.