Preţurile petrolului au crescut joi cu 2%, susţinute de cererea record din SUA, scăderea stocurilor de ţiţei şi perspectivele economice optimiste din partea Rezervei Federale, care au depăşit temerile că varianta Omicron a coronavirusului va afecta consumul global, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Ţiţeiul şi alte active cu risc, cum ar fi acţiunile, au primit, de asemenea, un impuls după ce Fed a publicat o perspectivă economică optimistă, ridicând optimismul investitorilor chiar dacă banca centrală a SUA a semnalat încetarea stimulentelor monetare.

”Piaţa se temea de ceea ce urma să facă Fed şi, acum, că ştim cu ce avem de-a face, piaţa se redresează”, a declarat Phil Flynn, analist senior în Chicago.

Ţiţeiul Brent a fost cotat în creştere cu 1,76%, până la 75,18 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 2, 1% la 72,39 dolari pe baril.

Cererea a crescut în 2021 după prăbuşirea de anul trecut. Miercuri, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA (AIE) a declarat că produsul furnizat de rafinării, un indicator al cererii, a crescut în ultima săptămână la 23,2 milioane de barili pe zi (bpd).

”Aceste cifre sugerează un context economic sănătos. Deşi anunţul Fed a declanşat o creştere atât a preţurilor petrolului, cât şi a acţiunilor, retragerea sprijinului economic, împreună cu criza Omicron, sunt cele două obstacole majore cu care se confruntă piaţa petrolului”, a spus Tamas Varga, de la firma de brokeraj PVM.

Oferind un sprijin suplimentar preţurilor, AIE a raportat, de asemenea, că stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 4,6 milioane de barili, mai mult decât au estimat analiştii.

Câştigurile au fost limitate totuşi de îngrijorările legate de Co vid-19 şi de perspectiva unui surplus de ofertă anul viitor, aşa cum a semnalat Agenţia Internaţională pentru Energie în raportul său lunar din această săptămână.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.