Preţurile mari ale gazelor naturale în Europa vor permite Gazprom să nu înceapă livrările prin Nord Stream 2 înainte de certificarea conductei şi să nu preseze Germania să accelereze procesul de autorizare a acesteia, au declarat două surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Livrarea de gaze prin gazoductul Nord Stream 2 fără aprobarea Germaniei ar fi penalizată cu o amend modestă, dar în condiţiile în care Germania va avea o conducere nouă, iar relaţiile Rusiei cu Occidentul sunt tensionate puternic, o sursă din Gazprom a spus că grupul se va mulţumi să aştepte.

”Nu dorim să cerem aprobarea rapidă a conductei. Acum Germania este răspunzătoare”, a spus o sursa.

Aceeaşi sursă a spus că Gazprom, cel mai mare plătitor de impozite din Rusia, şi Kremlinul au fost, de asemenea, dornici să înţeleagă cum vor evolua legăturile cu noul guvern al Germaniei după plecarea Angelei Merkel, care a susţinut Nord Stream 2.

Kremlinul a declarat public că nu consideră că procesul de certificare este politic, înţelege că este complex şi că Rusia trebuie să aibă răbdare.

A doua sursă a spus că Gazprom ”se simte foarte bine” şi se aşteptă ca piaţa de gaze de anul viitor să rămână la fel de strânsă ca acum, menţinând preţurile la un nivel ridicat.

Livrările suplimentare ale Gazprom nu sunt încă disponibile, a mai spus sursa.

Costurile ridicate ale energiei electrice au forţat unele industrii să reducă producţia, iar consumatorii europeni plătesc mai mult pentru încălzirea locuinţelor pe măsură ce se apropie iarna, amplificând presiunile inflaţioniste.

Gazprom, care furnizează 35% din necesarul european de gaze, afirmă că respectă angajamentele contractate, fapt confirmat de clienţii săi europeni.

Dar politicienii europeni, sub presiunea consumatorilor care se confruntă cu o creştere a facturilor la încălzirea de iarnă, spun că Rusia ar putea furniza mai mult şi că foloseşte preţurile gazelor ca pârghie într-o dispută privind Nord Stream 2, gazoductul susţinut de Gazprom.

Gazprom, care a refuzat să comenteze despre Nord Stream 2, a raportat luni un profit net trimestrial record, de 582 de miliarde de ruble (8 miliarde de dolari) pentru trimestrul iulie-septembrie, reflectând preţurile ridicate ale gazelor naturale.

Grupul anticipează câştiguri şi mai mari în lunile următoare. Ucraina se opune cu fermitate gazoductului Nord Stream 2, care va dubla capacităţile ruseşti de export de gaze către Europa prin Marea Baltică, pentru că va pierde tarifele de tranzit profitabile.

 Mulţi politicieni occidentali spun că Moscova foloseşte energia ca armă politică, fapt respins de aceasta.

.Rusia a terminat construirea conductei în septembrie şi a umplut una dintre cele două linii cu gaz în aşteptarea aprobării din partea Germaniei. Însă autoritatea de reglementare a declarat în noiembrie că suspendă procesul de certificare, deoarece consorţiul din Elveţia din spatele proiectului trebuia să înregistreze o filială în Germania, conform legislaţiei germane, pentru a obţine o licenţă de funcţionare.

uspendarea ar putea amâna începerea operaţiunilor până în martie anul viitor, au spus surse apropiate situaţiei.

Un oficial Gazprom a declarat luni că operatorul conductei, Nord Stream 2 AG, a fost în strânsă legătură cu autoritatea de reglementare din Germania, dar a refuzat să ofere un termen pentru momentul în care ar putea începe livrările.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.