Preţurile de consum din Statele Unite au crescut sub aşteptări în noiembrie, cu 7,1% în termeni anuali, acesta fiind cel mai recent semn că inflaţia fulgerătoare care a cuprins economia americană începe să se tempereze, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii, a crescut cu doar 0,1% faţă de luna precedentă şi cu 7,1% faţă de un an în urmă, a raportat marţi Departamentul Muncii.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones se aşteptau la o creştere lunară de 0,3% şi o rată de 7,3% pe 12 luni.

Creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi este cu mult peste ţinta de 2% a Rezervei Federale pentru un nivel sănătos al inflaţiei, esche echivalentă cu cel mai scăzut nivel atins din noiembrie 2021.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, aşa-numitul IPC de bază a crescut cu 0,2% faţă de luna precedentă şi cu 6% pe o bază anuală, comparativ cu estimările respective de 0,3% şi 6,1%.

”Temperarea inflaţiei va stimula pieţele şi va elimina presiunea de pe Fed pentru creşterea ratelor dobânzilor, dar, cel mai important, aceasta înseamnă o uşurare reală, începând cu americanii ale căror finanţe au fost pedepsite de preţurile mai mari”, a declarat Robert Frick, economist corporativ la Navy Federal Credit Union.

El a mai spus că acest lucru este valabil mai ales pentru americanii cu venituri mai mici, care sunt afectaţi în mod disproporţionat de inflaţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.