Preţurile petrolului au crescut luni, iar petrolul Brent s-a apropiat de 87 de dolari pe baril, investitorii pariând că oferta globală va rămâne strânsă, deşi limitările de producţie ale producătorilor majori au fost parţial compensate de o creştere a producţiei libiene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 42 de cenţi, sau cu 0,5%, până la 86,48 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins cel mai ridicat nivel din 3 octombrie 2018, de 86,71 dolari pe baril.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 53 de cenţi, sau cu 0,6%, la 84,35 dolari pe baril, după ce a atins cel ridicat nivel din 10 noiembrie, de 84,78 dolari pe baril.

Tranzacţiile au fost reduse din cauza sărbătorii americane care îl comemorează pe luptătorul pentru drepturile civile Martin Luther King Jr.

 ”Optimismul continuă, deoarece OPEC+ nu oferă suficient petrol pentru a satisface cererea globală puternică”, a declarat un analist al Fujitomi Securities, Toshitaka Tazawa.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţi producători importanţi, inclusiv Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producţie implementate atunci când cererea s-a prăbuşit în 2020, din cauza pandemiei.

Dar mulţi producători mai mici nu pot creşte oferta, iar alţii s-au ferit să pompeze prea mult petrol din cauza incetitudinilor provocate de Covid-19.

Între timp, producţia totală de petrol a Libiei a revenit la 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit National Oil Corp. Producţia libiană a fost de aproximativ 900.000 bpd săptămâna trecută, din cauza blocării activităţii exploatărilor petroliere din vestul ţării.

”Producţia de petrol a Libiei a scăzut la 700.000 bpd la începutul anului, declin care a contribuit la creşterea preţurilor”, a declarat analistul Commerzbank Carsten Fritsch.

Preocupările legate de constrângerile de aprovizionare au depăşit ştirile despre posibila eliberare de petrol din rezervele strategice ale Chinei, a spus Tazawa.

Surse au declarat pentru Reuters că China intenţionează să elibereze petrol din rezervele strategice în preajma sărbătorilor de Anul Nou Lunar, între 31 ianuarie şi 6 februarie, ca parte a unui plan coordonat de Statele Unite pentru a reduce preţurile globale.

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat luni că este prerogativa guvernului SUA să elibereze petrol din rezervele strategice.

Ameninţările geopolitice intense la adresa aprovizionării susţin, de asemenea, sentimentul optimist, au spus analiştii.

Oficialii americani şi-au exprimat vineri temerile că Rusia se pregăteşte să atace Ucraina dacă diplomaţia eşuează. Rusia, care a desfăşurat 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, a publicat imagini cu forţele sale în mişcare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.