Companiile de telecomunicaţii din România vor oferi servicii 5G peste cel puţin trei ani, iar operatorul telecom Vodafone nu a stabilit încă un partener pentru a oferi aceste servicii în România, a afirmat luni directorul general şi preşedintele Vodafone România, Ravinder Takkar, în ultima sa întâlnire cu ziariştii înainte de a-şi încheia mandatul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Takkar va prelua, din 15 iulie, funcţia de preşedinte al Vodafone Group Services, Regional Business Development, rol în care va fi responsabil de reprezentarea intereselor Vodafone în India.

Compania va fi condusă, de la 1 septembrie 2017, de franţuzoaica Murielle Lorilloux, care ocupă în prezent funcţia de director general al companiei Vodacom din Republica Democrată Congo.

Implementarea tehnologiei 5G va dura câţiva ani, în condiţiile în care este nevoie de timp pentru ca aceasta să ajungă la un grad mai mare de penetrare a pieţei inclusiv la nivelul terminalelor şi aplicaţiilor. Pentru România, Vodafone nu a ales încă un partener pentru implementarea acestei tehnologii, dar compania care parteneriate, la nivel internaţional, cu Huawei şi Ericsson, pentru zona de servicii 4G, potrivit lui Takkar.

”Pentru 5G nu avem un partener stabilit pentru Romania. Vom alege o firmă cu care avem un grad bun de înţelegere şi comunicare. (...) Huawei şi Ericsson sunt parteneri la nivel internaţional pe zona de 4G. (...) Va dura cel puţin trei ani până la implementarea acestei tehnologii, la nivelul industriei”, a afirmat Takkar.

Un raport realizat de Ericsson arată că, în România, digitalizarea industriilor va genera un venit potenţial pentru jucătorii din industria IT&C de 8,4 miliarde de dolari până în 2026. Dintre aceştia, 3,2 miliarde dolari vor reprezenta venituri generate de tehnologia 5G. Totodată, oportunităţile de afaceri ale implementării de tehnologii 5G în digitalizarea industriilor sunt estimate la peste 1,2 trilioane de dolari la nivel global în 2026.

În 12 iunie, Telekom România şi Ericsson au organizat prima demonstraţie live a tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est. Tehnologia 5G ar putea fi de zeci de ori mai rapidă decât 4G, în timpul testelor fiind atinse viteze de până la 24 Gbps.

Veniturile din servicii de comunicaţii ale Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, au atins 707,2 milioane euro în ultimul an fiscal, început la 1 aprilie 2016 şi încheiat la 31 martie 2017, în creştere cu 2,7% faţă de anul fiscal precedent.

Principalii competitori ai Vodafone pe piaţa din România sunt Orange, Telekom şi Digi Mobil.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a făcut, recent, un prim pas în vederea introducerii tehnologiei 5G în România la orizonul anului 2020, lansând o consultare publică privind oportunitatea organizării unei proceduri de selecţie competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a mai multor benzi de frecvenţe radio, care vor fi folosite inclusiv pentru implementarea tehnologiilor de nouă generaţie, cunoscute sub denumirea de 5G sau IMT-2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.