Preşedintele Turciei Tayyip Erdogan a declarat vineri că turcii ar trebui să-şi păstreze toate economiile în lire turceşti şi că volatilitatea recentă a cursului de schimb a fost în mare parte sub control, după ce lira s-a depreciat semnificativ în ultimele două luni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau ca toţi cetăţenii mei să-şi păstreze economiile în banii noştri, să-şi conducă toate afacerile cu banii noştri şi recomand acest lucru. Să nu uităm asta: atâta timp cât nu luăm proprii bani ca reper, suntem sortiţi să ne scufundăm. Lira turcească, banii noştri, cu asta vom merge mai departe. Nu cu această valută, cu această monedă straină”, a spus Erdogan într-un discurs la Istanbul.

 Adresându-se unui grup de oameni de afaceri, Erdogan le-a cerut turcilor să-şi aducă economiile de aur în sistemul bancar şi şi-a reiterat opinia neconvenţională conform căreia ratele dobânzilor sunt cauza inflaţiei.

”De ceva timp purtăm bătălia pentru a salva economia turcă din ciclul ratelor dobânzilor ridicate şi al inflaţiei ridicate şi să o pornim pe calea creşterii prin investiţii, ocuparea forţei de muncă, producţie, exporturi şi excedent de cont curent”, a spus preşedintele.

"Ratele dobânzilor în jos, ratele dobânzilor în creştere. Prietenii mei, vă rog să scoatem asta din cărţile noastre. Ratele dobânzilor îi fac pe bogaţi mai bogaţi şi pe săraci mai săraci", a mai spus preşedintele.

Câştigurile turcilor s-au erodat în ultimele luni din cauza prăbuşirii lirei, deşi aceasta a revenit de la un minim istoric de 18,4 faţă de dolar săptămâna trecută, după introducerea unei scheme de stat pentru a proteja depozitele locale de pierderile din depreciere faţă de valutele forte.

Lira a fost cotată vineri în jurul valorii de 13,295 unităţi pentru un dolar, în declin cu peste 40% în acest an, de departe cea mai proastă performanţă de pe pieţele emergente.

Criza lirei a fost declanşată de reducerile agresive a ratei dobânzii ale băncii centrale, cu 5 puncte procentuale începând din septembrie, efectuate la presiunea lui Erdogan, ca parte a unei încercări de a stimula creditarea şi exporturile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.