Premierul Li Qiang va conduce delegaţia Chinei la un summit G20 care va avea loc la New Delhi weekendul viitor, a anunţat luni Ministerul de Externe al Chinei, indicând că preşedintele Xi Jinping nu va participa, anulând şansele de a avea o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden acolo, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Summitul din 9-10 septembrie a fost văzut ca un loc pentru o posibilă întâlnire între Xi şi Biden, care şi-a confirmat prezenţa la New Delhi, după luni de eforturi ale celor două puteri de a stabiliza legăturile rupte de tensiunile comerciale şi geopolitice.

”G20 este principalul forum pentru cooperarea economică internaţională, iar China a acordat întotdeauna o mare importanţă şi a luat parte în mod proactiv la astfel de evenimente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la o conferinţă de presă, întrebat de un reporter de ce ”liderul” Chinei ar fi nu participă.

Mao a refuzat să confirme direct că prezenţa lui Li înseamnă că Xi nu va merge, deşi nu i-a corectat pe reporterii care au făcut această afirmaţie.

Reuters a relatat în exclusivitate luna trecută că Xi ar putea sări peste întâlnire şi să-l trimită pe Li.

Participarea premierui Li, care va conduce delegaţia la reuniunea G20, face practic sigur că Xi nu va merge, deoarece China nu ar avea atât preşedintele, cât şi premierul în străinătate în acelaşi timp, darămite la acelaşi eveniment.

Biden a spus duminică că este dezamăgit că Xi nu va merge la summit, dar a adăugat că ”se va vedea cu acesta”. Biden nu a detaliat.

Xi s-a întâlnit ultima dată cu Biden în cadrul unui summit G20 din Indonezia, în noiembrie.

Germania, cea mai mare economie a Europei, ”regretă” de asemenea decizia lui Xi de a nu participa, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului său.

Aceasta va fi prima dată când un preşedinte chinez ratează un summit al liderilor de când a avut loc prima ediţie în 2008, deşi în 2020 şi 2021, în timpul pandemiei de Covid-19, Xi a participat virtual.

De la summitul de la New Delhi va fi absent şi preşedintele rus Vladimir Putin, în urma unui mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru el, pentru presupuse crime de război din Ucraina.

Rusia va fi reprezentată de ministrul său de Externe.

Ceilalţi lideri ai G20 prezenţi includ cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul japonez Fumio Kishida.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.