Producătorul şi furnizorul de gaze naturale şi energie Premier Energy Group a raportat pentru primele trei luni un profit net de 27,8 milioane de euro, comparativ cu o pierdere netă de 5,8 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului anterior.
”Premier Energy Group, un furnizor cheie de energie în Europa de Sud-Est, listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, raportează o creştere solidă în primul trimestru al anului 2025. Veniturile normalizate au crescut cu 72% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 481,1 milioane de euro, iar EBITDA normalizată a înregistrat o majorare de 31%, până la 42,5 milioane de euro. Excluzând normalizarea, veniturile au crescut cu 91%, până la 484,8 milioane de euro, în timp ce EBITDA ajustată a crescut cu 717%, ajungând la 46,2 milioane de euro”, anunţă compania.
Profitul net a fost de 27,8 milioane de euro în primele trei luni, comparativ cu o pierdere netă de 5,8 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului anterior.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
“Suntem mulţumiţi de rezultatele înregistrate în primul trimestru al anului 2025, care marchează un început solid de an şi se aliniază pe deplin aşteptărilor noastre. Ne respectăm angajamentele asumate faţă de investitori în momentul IPO-ului şi ne menţinem ferm direcţia stabilită. De asemenea, ne concentrăm în continuare pe stimularea creşterii, atât în mod organic, cât şi prin achiziţii, şi pe crearea de valoare pe termen lung pentru acţionarii noştri. Creşterea de 185% faţă de anul anterior a producţiei de energie regenerabilă deţinută reflectă impactul activităţii noastre de M&A din ultimul an, alături de punerea în funcţiune cu succes a noilor proiecte. Rămânem agili şi vigilenţi în contextul modificărilor ce vizează cadrul de reglementare şi fiscal existent pe pieţele noastre principale şi avem încredere în capacitatea noastră de a le gestiona eficient, susţinuţi de fundamentele solide şi rezilienţa financiară a grupului”, spune José Garza, CEO al Premier Energy Group.
Producţia de energie regenerabilă din parcurile proprii a înregistrat o creştere de 185% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în trimestrul 1 2025, fiind determinată, în principal, de achiziţiile recente de active de energie eoliană şi de punerea în funcţiune a centralei de cogenerare în a doua jumătate a anului 2024. Totuşi, această creştere a fost parţial atenuată de condiţiile de vânt mai puţin favorabile din România, care au condus la o scădere de 15% a producţiei eoliene comparabile faţă de primul trimestru din 2024.
Per ansamblu, segmentul de energie regenerabilă a înregistrat venituri de 45,2 milioane de euro, în scădere cu 7% comparativ cu trimestrul 1 2024, pe fondul unui nivel mai redus al preţurilor din piaţa de energie electrică. Activitatea de administrare a producţiei regenerabile a continuat să crească din perspectiva volumelor, dar a resimţit, la rândul său, presiunea aceluiaşi context legat de preţuri. EBITDA aferentă segmentului a scăzut cu 17% faţă de anul precedent, până la 8,9 milioane de euro, fiind influenţată de costuri mai mari de echilibrare, volatilitate accentuată a preţurilor intrazilnice şi o producţie eoliană mai redusă.
Premier Energy Furnizare, al patrulea cel mai mare furnizor de energie electrică din România, cu peste 1,3 milioane de clienţi, a generat venituri de 129,3 milioane de euro şi o EBITDA de 4,3 milioane de euro în T1 2025, costurile de echilibrare încadrându-se, în mare parte, în remunerarea limitată.
Divizia de gaze naturale a înregistrat o creştere de 37% a veniturilor, ajungând la 151,8 milioane de euro în primele trei luni din acest an, comparativ cu 111 milioane de euro în trimestrul 1 2024. Această creştere a fost susţinută de o majorare cu 7% a volumelor furnizate şi de preţurile mai ridicate din piaţă. EBITDA aferentă diviziei a crescut cu 41%, ajungând la 14,9 milioane de euro în ianuarie-martie 2025, susţinută atât de creşterea volumelor, cât şi de îmbunătăţirea marjelor.
În Republica Moldova, activitatea a depăşit aşteptările la nivel normalizat. Creşterea veniturilor din trimestrul 1 2025 în Moldova a fost determinată, în principal, de tarifele de bază mai ridicate, legate de costurile mai mari de achiziţie a energiei electrice, precum şi de deviaţiile tarifare aferente perioadei similare din anul precedent. Veniturile au fost susţinute şi de contribuţia celor 28 MW DC din parcurile solare construite şi puse în funcţiune în cursul anului 2024 şi începutul anului 2025. Astfel, veniturile din segmentul de energie electrică din Republica Moldova au crescut cu 68% în trimestrul 1 2025, ajungând la 158,4 milioane de euro. Veniturile normalizate, ajustate pentru deviaţiile tarifare şi modificările tarifelor pentru energia nefacturată, au crescut cu 28% faţă de trimestrul 1 2024, ajungând la 154,7 milioane de euro, iar EBITDA normalizată s-a ridicat la 14,9 milioane de euro, reflectând o creştere de 22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
”Principalii indicatori operaţionali au inclus o creştere de 63% faţă de anul trecut a cantităţii de energie electrică furnizate, o majorare de 7% a volumelor de gaze naturale şi un avans de 5% al bazei de clienţi din distribuţia de gaze, alături de o creştere estimată de 23% a bazei de active reglementate aferente activităţii de distribuţie a gazelor naturale. În acelaşi timp, costurile ridicate din piaţa de echilibrare, volatilitatea crescută a preţurilor intrazilnice la energie electrică şi condiţiile de vânt mai slabe au continuat să influenţeze negativ activitatea în primul trimestru, atenuând parţial performanţa noastră operaţională. În ciuda acestor provocări, rezultatele la nivel de venituri şi profit au înregistrat o evoluţie anuală foarte solidă. În plus, am menţinut o poziţie financiară puternică, încheind trimestrul cu 38 de milioane de euro în capital de lucru net şi numerar. Performanţa remarcabilă din primul trimestru ne permite să continuăm investiţiile în crearea de valoare pe termen lung pentru acţionari, menţinând totodată flexibilitatea de a ne adapta modificărilor cadrului de reglementare şi fiscal şi de a recompensa acţionarii prin dividendul propus de 15 milioane de euro”, spune Peter Stohr, CFO al Premier Energy Group.
Profitul net din trimestrul 1 2025 a fost de 27,8 milioane de euro, comparativ cu o pierdere netă de 5,8 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului 2024. Ajustat pentru deviaţiile tarifare ilustrative după impozitare şi impactul tarifelor asociate energiei furnizate dar nefacturate în trimestrul trimestrul 1 2024, profitul net normalizat în primele trei luni s-a ridicat la 24,5 milioane de euro, reprezentând o creştere de 37% faţă de anul precedent.
Grupul Premier Energy operează prin verticale de afaceri – producţia, gestionarea, furnizarea şi distribuţia de energie regenerabilă; şi furnizarea şi distribuţia de gaze naturale.
Grupul deţine, gestionează sau are în dezvoltare aproape 1.500 MW de capacitate de generare a energiei regenerabile (în principal eoliană şi fotovoltaică) şi furnizează electricitate la peste 2,3 milioane de puncte de consum din România şi Republica Moldova, marea majoritate fiind gospodării şi mici afaceri. Grupul deţine, de asemenea, o vastă reţea de distribuţie a energiei electrice în Republica Moldova, care acoperă aproximativ 75% din populaţia ţării.
Premier Energy este şi furnizor de gaze naturale pentru consumatori casnici şi non-casnici (în retail, industrie, comerţ) şi deţine şi operează o reţea de distribuţie a gazelor de aproape 4.000 km în zonele din jurul capitalei, în partea de sud şi vest a ţării, precum şi în localităţi mai mici din partea de nord a României.
Compania este al treilea jucător ca mărime pe piaţa distribuţiei de gaze naturale şi al patrulea furnizor de energie electrică din România.
După listarea pe BVB, Grupul Premier Energy este deţinut în proporţie de 71% de fondul de investiţii din Cehia Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc. Dl. Šmejc este, de asemenea, CEO al PPF, cea mai mare firmă de investiţii din regiune, cu active de peste 44 de miliarde de euro.
Listarea pe BVB a Premier Energy PLC (simbol „PE”) din mai 2024 reprezintă cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) a unei companii antreprenoriale din ultimii şapte ani şi a cincea cea mai mare listare de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.