Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că a făcut parte din delegaţia condusă de Klaus Iohannis şi a participat la întâlnirea cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. El a mai spus că o bună colaborare regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt principii cheie care stau la baza cooperării dintre cele două state, dar şi a unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. Ministrul PNL a mai anunţat că va participa vineri la cea de-a noua reuniune ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi la prima întâlnire Green Energy Advisory Council.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ca parte a delegaţiei conduse de preşedintele României Klaus Iohannis am participat astăzi la întâlnirea cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. Întâlnirea vine după ce în luna decembrie, la Bucureşti, a fost semnat Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi a fost evidenţiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră. Discuţia de astăzi dintre preşedintele României şi al Republicii Azerbaijan este o nouă dovadă concretă a maturităţii Parteneriatului Strategic româno-azer şi a capacităţii de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional”, a scris Virgil Popescu, joi pe Facebook.
 
El a adăugat că, vineri va participa la cea de-a noua reuniune ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi la prima întâlnire Green Energy Advisory Council.
 
„Mai mult chiar, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, a demarat, la începutul lunii ianuarie, exportul de gaze suplimentare către România, iar mâine va avea loc semnarea, de către cele două companii naţionale – Romgaz şi Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024. Totodată, mâine voi participa la cea de-a noua Reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi la prima întâlnire a Green Energy Advisory Council. Cooperarea regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt principii cheie care stau la baza cooperării dintre cele două state, dar şi a unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze”, a completat Popescu. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Baku, într-o conferinţă de presă comună cu omologul azer, că Romgaz şi Socar vor semna un nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024 şi astfel atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.