Portalul Ghiseul.ro, pe care funcţionează Sistemul Naţional Electronic de Plăţi (SNEP), administrat de către Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), a înregistrat un avans de 260% al utilizatorilor în primele trei luni ale acestui an, faţă de primele trei luni ale anului trecut, până la 223.000, şi ar putea ajunge la 500.000 de utilizatori până la finalul anului, potrivit datelor prezentate în cadrul conferinţei ”EU plătesc cu cardul”, organizată de BankingNews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Platforma a înregistrat o creştere de 215% a numărului de tranzacţii în primele trei luni ale acestui an, până la 144.009, şi un avans de 258% a valorii tranzacţiilor, până la 46,9 milioane lei. Intrarea persoanelor juridice pe această platformă va însemna o creştere semnificativă a valorii tranzacţiilor, a explicat directorul executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), George Anghel.

”Valoarea medie a plăţilor efectuate de persoanele fizice este de 252 de lei, iar cea a persoanelor juridice de circa 1.500 lei pe platforma Etax.ro. Intrarea persoanelor juridice pe această platformă va duce la creşterea valorii medii a plăţilor”, a declarat Anghel.

Etax.ro este o replică identică a Ghiseul.ro şi funcţionează sub forma unui proiect pilot pentru contribuabilii persoane juridice din Sectorul 3 din Bucureşti. Anghel consideră că avansul numărului de plăţi ar fi fost mai mare, dar ea a fost temperată de anumite măsuri legislative luate anul trecut, cum ar fi schimbarea palierului de impozitare a proprietăţii.

În ceea ce priveşte secţiunea destinată plăţii taxelor direct către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Anghel a atras atenţia că acestea ar putea să nu poată fi procesate de Fisc dacă sunt plătite înainte de termen.

”Pe Ghişeul.ro sunt afişate termenele pentru toate taxele şi impozitele din acest an. Însă, ANAF, datorită unor reglementări, nu poate opera o plată dacă este facută înainte de termen. Sperăm să aliniem ca şi experienţă secţiunea dedicată ANAF cu cea destinată plăţii impozitelor şi taxelor locale”, a declarat Anghel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.