Plata cu ajutorul cardurilor contactless va fi disonibilă în toate mijloacele de transport public din Cluj-Napoca, în baza unei soluţii implementate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Compania de Transport Public (CTP) şi Banca Comercială Română (BCR). Soluţia va fi dispoibilă începând din luna iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, soluţia de plată cu carduri contactless Mastercard şi Visa va fi disponibilă începând cu luna iulie în toate mijloacele de transport ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din strainătate, va putea, astfel, să-şi achite imediat călătoria în Cluj-Napoca, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport ale CTP, în mediu deplin securizat. 

Soluţia de plată contactless a călătoriilor este implementată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Compania de Transport Public Cluj-Napoca, în parteneriat cu Banca Comercială Română şi în colaborare cu Telekom Romania.

”Pe lângă celelalte forme de achiziţionare a titlurilor de călătorie disponibile în acest moment, de la TVM-urile din cadrul sistemului de ticketing, prin SMS, mobilpay wallet, 24pay, precum şi de la chioşcurile de bilete, soluţia de plată contactless a călătoriilor direct în mijlocul de transport va avea un impact pozitiv, mai ales în Zona Metropolitană a Municipiului Cluj-Napoca. Totodată, prin această metodă de achiziţionare a biletelor, CTP urmăreşte reducerea numărului de călători frauduloşi”, a declarat Liviu Neag, Directorul General al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

“Tehnologia contactless se află într-un ritm accelerat de dezvoltare şi este, în prezent, cea mai răspândită formă de plată electronică din România. Acest lucru denotă o nevoie tot mai clară a clienţilor pentru soluţii de plată inovatoare. Ne bucurăm să găsim o astfel de deschidere la Cluj-Napoca, care se alătură astfel celorlalte oraşe în care călătoria cu mijloacele de transport în comun se poate realiza cu ajutorul cardurilor contactless. Vom investi în continuare în programul integrat Smart City şi vom continua, alături de partenerii noştri, să introducem soluţii similare şi în alte oraşe”, a declarat, la rândul său, Ciprian Nicolae, Şef Departament Acceptare Carduri BCR.

Soluţia a fost implementată în primele 50 de autovehicule, în regim de test, urmând să fie instalată până în august pe toată flota de mijloacele de transport în comun ale CTP – autobuze, troleibuze, tramvaie şi autobuze electrice.

Fiecare maşină va dispune de câte două validatoare de plată – în cazul celor scurte şi câte trei validatoare de plată în cazul celor articulate, cu ajutorul cărora oricine îşi poate achita călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless.

Sistemul de plată contactless din mijloacele de transport ale CTP este extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înştiinţarea de realizare a tranzacţiei. Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată şi are acelaşi tarif cu cel perceput prin alte metode de plată deja existente.

Sistemul propus de BCR a fost construit având la bază arhitectura de funcţionare reglementată de Mastercard şi VISA, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două organizaţii să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

Telekom Romania a pus la dispoziţie infrastructura de POS-uri şi imprimante pentru emiterea biletelor de călătorie, echipamentele de comunicaţii 3G, a implementat sistemul într-un mod integrat şi va asigura mentenanţa şi service-ul pe toată durata proiectului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.