Ţările exportatoare de petrol din CSI sunt cel mai bine pregătite să reziste şocului dublu al pandemiei COVID-19 şi scăderii globale a preţurilor petrolului, scrie publicaţia Trend, citând date analitice ale companiei independente de investiţii Renaissance Capital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Azerbaidjanul, fiind una dintre ţările exportatoare de petrol din CSI, se aşteaptă să încheie anul 2020 cu o scădere moderată a PIB de 3,5%, care este considerat un mic indicator în rândul ţărilor exportatoare de petrol la nivel mondial", arată compania.

Potrivit aceleiaşi surse, Azerbaidjanul are un buget echilibrat, cu un deficit moderat, un nivel scăzut al datoriei publice şi suficiente rezerve valutare pentru a asigura sustenabilitatea chiar şi pe o perioadă prelungită cu preţuri scăzute ale petrolului.

Compania a subliniat, de asemenea, că nu există riscuri semnificative pentru reducerea ratingurilor suverane de credit ale Azerbaidjanului.

"Scenariul de referinţă pentru anul viitor, presupunând un preţ al petrolului de 50 dolari pe baril şi o creştere treptată a producţiei, va ajuta creşterea PIB-ului Azerbaidjanului să se recupereze la 2,9%", au spus reprezentanţii companiei.

Anterior, Ministerul Economiei din Azerbaidjan a pregătit trei scenarii pentru dezvoltarea economică pentru 2021 şi, potrivit acestora, creşterea PIB-ului Azerbaidjanului ar trebui să fie de până la 3,8%, în funcţie de preţurile petrolului pe pieţele mondiale.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.