Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 3% în 2016 faţă de anul anterior, până la 3,54 de miliarde de dolari, se arată în barometrul realizat de compania de consultanţă şi audit EY privind fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul mai arată că numărul tranzacţiilor a scăzut şi el, de la 123 în 2015, la 113 anul trecut. Doar trei ţări din regiunea Europa Centrală şi de Sud-Est au înregistrat în 2016 o creştere a numărului de tranzacţii: Cehia, Croaţia şi Grecia. Cea mai valoroasă tranzacţie din CSE s-a desfăşurat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achiziţionat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc şi Timişoreana), suma ridicându-se la 7,8 miliarde de euro.

Valoarea totală a tranzacţiilor din Europa Centrală şi de Sud - Est a fost de 47,7 miliarde de dolari, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferenţa se datorează, în principal, creşterii valorii medii a tranzacţiilor de peste 100 milioane de dolari.

Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacţiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane de dolari, aceasta a crescut la 385 milioane de dolari în 2016.

După volumul tranzacţiilor, cel mai activ sector din România a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria şi Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacţii (189).

În România, 81% dintre achiziţii au fost realizate de investitori strategici. Tranzacţiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacţiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%.

Doar 3% dintre achiziţii au fost reprezentate de investiţiile româneşti în exterior.

În ceea ce priveşte originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani şi cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune, ca şi în 2015.

În România, cei mai activi achizitori au fost Germania (cu 12 tranzacţii), Franţa (7) şi Polonia (5).

„Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală. În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă şi va creşte numărul tranzacţiilor în tehnologie”, a declarat şeful departamentului de asistenţă în tranzacţii al EY România, Florin Vasilică.

Conform unei estimări publicate în urmă cu o săptămână de firma de consultanţă PwC, valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor din România a crescut cu 17% în 2016 faţă de anul anterior, depăşind 3,6 miliarde de euro.

Potrivit unei estimări publicate în luna ianuarie de firma de audit şi consultanţă Deloitte, valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România a fost de 3,4-4 miliarde euro în 2016, cu 23% mai mult decât în anul precedent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.