Pfizer se află în discuţii iniţiale pentru achiziţionarea producătorului de medicamente oncologice Seagen, într-o potenţială tranzacţie de mai multe miliarde de dolari, după discuţii avansate între Merck şi Seagen, care au eşuat anul trecut, a relatat Wall Street Journal, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Articolul, care a citat oameni familiarizaţi cu problema, spunea că oferta ar putea depăşi cu mult 30 de miliarde de dolari, dar ar putea exista o serie de obstacole, inclusiv potenţialul unei revizuiri antitrust stricte a oricărei propuneri.

Seagen are o capitalizare bursieră de aproximativ 30 de miliarde de dolari. Acţiunile sale au scăzut cu aproape 10% din iulie, când au fost raportate pentru prima dată discuţiile despre o tranzacţie cu Merck. Luni, acţiunile Seagen au crescut cu 13%.

Pfizer a refuzat să comenteze articolul din WSJ, în timp ce Seagen nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Acordul Merck-Seagen a eşuat din cauza temerilor că Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) din SUA ar lansa o investigaţie antitrust, dar analiştii au spus că o combinaţie cu Pfizer nu ar ridica probleme.

”O combinaţie Pfizer/Seagen va îngrijora FTC mai puţin din cauza suprapunerii mai mici a produselor lor în comparaţie cu o afacere Merck/Seagen”, a declarat Zhiqiang Shu, analist la Berenberg Capital Market.

Shu a spus că Seagen este pregătită să crească în următorul deceniu şi are ”un profil perfect pentru a fi o ţintă de preluare”, care ar putea funcţiona bine pentru Pfizer, care se aşteaptă să piardă 17 miliarde de dolari din vânzări anuale până în 2030 din cauza expirării brevetelor pentru medicamentele de top şi pentru că cererea pentru produsele sale legate de Covid începe să scadă.

Seagen, specializată în medicamente conjugate cu anticorpi (ADC), care se leagă de celulele tumorale şi apoi eliberează substanţe chimice care distrug celulele, a realizat anul trecut venituri de aproape 2 miliarde de dolari, datorită cererii pentru terapiile sale aprobate, cum ar fi tratamentul limfomului Adcetris şi medicamentul pentru cancerul de sân Tukysa.

”După un an de aşteptare pentru ceva de impact, acesta poate fi”, a spus Evan Seigerman, analist la BMO Capital Markets, referindu-se la potenţiala tranzacţie, într-un moment în care analiştii au subliniat necesitatea unor achiziţii mai mari de către Pfizer.

Merck, care a cumpărat producătorul ADC Imago BioSciences pentru 1,35 miliarde de dolari în noiembrie, este puţin probabil să manifeste un interes reînnoit pentru Seagen, au spus analiştii.

Merck nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.