certSIGN, companie românească specializată în soluţii de criptate, a obţinut un patent de invenţie pentru o metodă de criptare homomorfică a datelor care permite procesarea acestora fără a le decripta. Patentul a fost acordat de Biroul de Patente şi Mărci al Statelor Unite ale Americii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii ani, stocarea datelor criptate în cloud a devenit un standard de business adoptat pe scară largă de companii şi reprezintă o soluţie sigură de stocare. Breşele de securitate apar însă când este necesară accesarea datelor pentru o simplă căutare sau pentru o analiză mai amplă. În mod normal, în astfel de situaţii datele sunt decriptate pentru a se realiza căutarea sau analiza solicitată, creându-se astfel oportunitatea unui furt de informaţii. În cazul criptării homomorfice, datele rămân criptate şi sunt protejate în orice moment, iar elementul care permite ca acestea să rămână confidenţiale şi sigure chiar dacă o terţă persoană le foloseşte este un sistem matematic de analiză şi procesare a datelor criptate.

Spre deosebire de alte soluţii de criptare homomorfică disponibile pe piaţă, soluţia certSIGN utilizează metode noi şi mai sigure de criptare bazate pe algoritmi criptografici, care nu necesită o investiţie suplimentară în infrastructură IT şi care reduc timpul de procesare a datelor.

Astfel, criptarea homomorfică reprezintă singura soluţie de protecţie completă a datelor sensibile şi poate fi utilizată cu succes de organizaţii, în special pentru domenii în care confidenţialitatea datelor personale ale clienţilor este esenţială, precum domeniul financiar bancar, sănătate, asigurări etc.

Întregul proces de obţinere a patentului a durat 4 ani, a implicat o echipă de specialişti în criptografie, PKI şi securitate cibernetică şi este rezultatul efortului continuu de investiţii şi implicare în activităţi de cercetare în domeniul criptografiei al certSIGN.

(Articol realizat cu sprijinul certSIGN)

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.