Românii prejudiciaţi în urma prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI) în urmă cu 22 de ani şi care nu şi-au primit încă compensaţiile cuvenite vor fi despăgubiţi direct de la bugetul de stat, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul modifică legislaţia de funcţionare a Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din cadrul Ministerului Economiei.

"(…) finanţarea cheltuielilor reprezentând despăgubiri acordate foştilor investitori FNI, înscrise în evidenţele contabile ale AAAS, se asigură integral de la bugetul de stat", stipulează documentul citat de Profit.ro.

Conform sursei citate, din aceeaşi sursă vor putea fi finanţate şi obligaţiile de plată de despăgubiri către investitorii FNI preluate de AAAS de la fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), integrată între timp în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

AAAS estimează că impactul bugetar al modificării legislative se va cifra la 625 milioane lei. Pe de altă parte, în raportul anual pe 2021 al instituţiei se menţionează că, la finalul anului trecut, AAAS mai avea de plătit 363,5 milioane lei către foştii investitori la FNI. Potrivit Autorităţii, despăgubirea acestora direct de la bugetul de stat este necesară întrucât, în urma analizei realizate de un comitet interministerial, a reieşit "clar" că AAAS nu va realiza venituri proprii suficiente pentru a-şi onora obligaţiile de plată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.