Oracle şi Google s-au confruntat marţi într-un proces de 9 miliarde de dolari legat de drepturile de proprietate asupra programarea Android, în care Google este acuzată că a folosit în mod ilegal limbajul Java, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul procesului, Oracle pretinde că sistemul de operare Android al Google, instalat pe majoritatea smartphone-urilor, îi încalcă o parte din drepturile de proprietate asupra limbajului de programare Java.

Google susţine că ar trebui să aibă dreptul să folosească Java gratuit, în conformitate cu o provedere a legii americane pentru copyright.

Disputa a fost judecată prima oară în 2012, dar juriul nu a reuşit atunci să ajungă la un verdict.

Dacă noul juriu al tribunalului federal din San Francisco va decide împotriva Google, atunci va lua în considerare solicitarea Oracle pentru despăgubiri de 9 miliarde de dolari.

Cazul este urmărit îndeaproape de dezvoltatorii de software, care se tem că o victorie a Oracle ar duce la noi procese legate de drepturile de proprietate asupra softurilor.

Totuşi, investitorii consideră că riscurile pentru Google sunt reduse, întrucât compania îşi permite să plătească o amendă, în timp ce riscul ca Google să plătească redevenţe Oracle par mici.

Directorul general al Google, Eric Schmidt, a declarat la proces că a considerat întotdeauna că Google poate folosi gratuit Java, pentru că el însuşi a prezentat limbajul de programare în 1995, pe când era director general al Sun Microsystems, care l-a inventat.

Oracle a cumpărat ulterior compania Sun.

Pe de altă parte, Oracle susţine că Google a folosit în mod ilegal Java pentru a lansa rapid pe piaţă Android.

Schmidt a recunoscut că a fost în board-ul Apple şi a simţit presiunea strategică din partea iPhone în 2007.

Legea americană în domeniul copyright-ului permite utilizarea limitată a unor materiale fără cumpărarea drepturilor de folosinţă a acestora, în domenii precum cercetarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.