OPEC a declarat joi comitetului director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) că creşterea preţurilor petrolului este determinată în mare parte de criza din Ucraina, acesta fiind cel mai recent semnal că grupul de producători nu va lua măsuri suplimentare pentru a spori oferta, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie adresată Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC), consultată de Reuters, OPEC a afirmat că preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a fost în medie de aproape 98 de dolari pe baril în primul trimestru, în creştere cu aproximativ 18 dolari faţă de ultimele trei luni din 2021.

”Preţurile petrolului au crescut, în special în luna martie a acestui an... în principal din cauza tensiunilor geopolitice în creştere din Europa de Est şi temerile că acest lucru ar putea duce la deficite mari de petrol, pe fondul dislocărilor comerciale”, a declarat OPEC pentru IMFC.

IMFC face parte din reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Consiliului guvernatorilor Băncii Mondiale.

OPEC, care a participat la o reuniune a IMFC anul trecut, a rezistat apelurilor din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene de a pompa mai mult petrol pentru a reduce preţurile, care au atins luna trecută un vârf al ultimilor 14 ani, de peste 139 de dolari, după ce Washingtonul şi Bruxelles-ul au impus sancţiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucrains.

OPEC+, care este formată din OPEC şi alţi producători, inclusiv Rusia, va creşte producţia cu aproximativ 432.000 de barili pe zi în luna mai, ca parte a unei eliminări treptate a restricţiilor de producţiei făcute în perioada cea mai gravă a pandemiei de ovid-19.

OPEC a spus că OPEC+ şi-a arătat angajamentul de a se asigura că oferta şi cererea de petrol au fost echilibrate în timpul crizei din Ucraina, pentru a sprijini economia globală.

Organizaţia a subliniat, de asemenea, impactul negativ pe termen scurt al crizei din Ucraina şi al pandemiei în curs, adăugând: ”Creşterea puternică a preţurilor mărfurilor, în combinaţie cu blocajele continue ale lanţului de aprovizionare şi constrângerile logistice legate de Covid-19 alimentează o inflaţie globală deja ridicată”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.