Acţionarii producătorului de aluminiu Alro din Slatina, grupul rus Vimetco şi Conef SA, anunţă schimbări în prospectul privind vânzarea celor 53% din acţiunile combinatului, oferta prelungindu-se cu trei zile lucrătoare, până la 19 iulie. Acţionarii au scos la vânzare 383,79 milioane de acţiuni Alro Slatina, pe care speră acum să obţină maximum 1,535 miliarde lei, comparativ cu 2,37 miliarde lei, cât estimau în prospectul iniţial, când preţul maxim per acţiune era de 6 lei. Acţionarii vor să le dea posibilitatea investitorilor de retail să subscrie până pe 19 iulie la un preţ de 4 lei maximum per acţiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Subscrierile pentru acţiunile oferite în cadrul Tranşei Investitorilor de Retail pot fi depuse între 2 iulie 2018 şi 19 iulie 2018 inclusiv, şi anume în 14 (paisprezece) zile lucrătoare (perioada de ofertă)”, arată un amendament publicat joi la prospectul din 26 iunie, publicat pe site-ul Alro.

Investitorii de retail au dreptul la o reducere de 7% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil pe toată durata perioadei de ofertă (respectiv, de la 2 iulie până la 19 iulie, inclusiv).

Investitorii de retail trebuie să subscrie pentru acţiunile oferite la preţul fix de 4 lei (respectiv, limita superioară a Intervalului de preţ), arată documentul.

”Prin intermediul vânzării acţiunilor oferite în urma ofertei, acţionarii vânzători se aşteaptă să obţină în mod cumulat aproximativ 1.535.164.560 lei (presupunând că toate acţiunile oferite vor fi vândute la preţul maxim din intervalul de preţ şi fără exercitarea opţiunii de supraalocare) înainte de deducerea taxelor şi cheltuielilor. Bazându-se pe aceasta, după deducerea taxelor şi cheltuielilor suportate în conexiune cu oferta, acţionarii vânzători se aşteaptă să primească până la 1.476,6 milioane lei. Bazându-se pe acelaşi lucru, totalul taxelor şi cheltuielilor care se aşteaptă a fi plătite de către acţionarii vânzători în legătură cu oferta sunt de aproximativ 58,5 milioane lei”, se mai arată în document.

În prezent, se preconizează că preţul de ofertă pe acţiune oferită se va situa între 3,5 lei şi 4 lei.

Potrivit celor mai recente date, Vimetco deţine 84,18% din acţiunile Alro, iar cel mai mare acţionar minoritar este Fondul Proprietatea, cu 10,21%.

Alro a anunţat, în 18 iunie, că Vimetco şi Conef intenţionează să lanseze o ofertă publică pentru vânzarea acţiunilor companiei.

Grupul are aproximativ 4.200 de angajaţi.

Grupul, împreună cu filialele sale, reprezintă unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa după capacitatea de producţie, cu operaţiuni în toate segmentele semnificative ale producţiei de aluminiu.

Grupul este format din divizii upstream şi downstream, de la activităţi care includ exploatarea şi rafinarea materiilor prime, până la producţia şi vânzarea de produse din aluminiu primar şi procesat (care cuprind produse laminate plate şi produse extrudate).

Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), grupul produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea, România.

Totalul resurselor de bauxită măsurate şi indicate ce pot fi extrase din minele exploatate de către grup la 1 ianuarie 2018 au fost estimate de către grup la 53,6 milioane de tone, pe care Alro le consideră suficiente pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani de operaţiuni (în conformitate cu ratele actuale de producţie). În 2017, grupul a produs 1.787.716 tone de bauxită şi respectiv 472.606 tone de alumină.

Vânzările şi EBITDA  ale Grupului, în 2017, au fost de 2,7 miliarde lei (aproximativ 679 milioane dolari) şi respectiv 566 milioane lei (aproximativ 140 milioane dolari).

Grupul şi-a exportat produsele în peste 30 de ţări în 2017, iar pieţele principale de export pentru produsele primare au fost Republica Cehă, Italia, Ungaria, Bulgaria şi Polonia.

Unităţile de producţie şi de prelucrare a aluminiului care aparţin grupului sunt situate în Slatina, România. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producţia de produse din aluminiu procesat care, în acelaşi an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone.

Din 2002, grupul a investit aproximativ 412 milioane dolari în vederea dezvoltării şi întreţinerii capacităţii de producţie a aluminiului primar şi procesat, din care aproximativ 101 milioane dolari au reprezentat investiţii în proiecte privind sănătatea, securitatea şi mediul, precum şi în proiecte legate de eficienţa energetică, precum Eco-Topitoria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.