Mai mult de un sfert dintre locurile de muncă din OCDE se bazează pe competenţe care ar putea fi automatizate cu uşurinţă în viitoarea revoluţie a inteligenţei artificiale, iar lucrătorii se tem că ar putea să-şi piardă locurile de muncă din cauza AI, a declarat marţi OCDE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este un bloc de 38 de membri, care cuprinde în mare parte naţiuni bogate, dar şi unele economii emergente precum Mexic şi Estonia.

Există puţine dovezi că apariţia inteligenţei artificiale are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă până acum, dar asta se poate datora faptului că revoluţia este în stadii incipiente, a spus OCDE.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc de a fi automatizate reprezintă, în medie, 27% din forţa de muncă din ţările OCDE, ţările din Europa de Est fiind cele mai expuse, a declarat organizaţia cu sediul la Paris în raportul Outlook 2023 privind ocuparea forţei de muncă.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc au fost definite ca fiind cele care folosesc mai mult de 25 din cele 100 de abilităţi şi abilităţi pe care experţii AI le consideră că pot fi automatizate cu uşurinţă.

Între timp, trei din cinci lucrători se tem că ar putea să-şi piardă locul de muncă din cauza AI în următorii 10 ani, a constatat OCDE într-un sondaj de anul trecut.

Sondajul a acoperit 5.300 de lucrători din 2.000 de firme din sectorul de producţie şi finanţare din şapte ţări OCDE.

Sondajul a fost realizat înainte de apariţia explozivă a inteligenţei artificiale generative, precum ChatGPT.

În ciuda anxietăţii legate de apariţia AI, două treimi dintre lucrătorii care lucrează deja cu aceasta au spus că automatizarea le-a făcut locurile de muncă mai puţin periculoase sau plictisitoare.

”Modul în care AI va afecta în cele din urmă lucrătorii şi dacă beneficiile vor depăşi riscurile, va depinde de acţiunile politice pe care le întreprindem”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, într-o conferinţă de presă.

”Guvernele trebuie să ajute lucrătorii să se pregătească pentru schimbări şi să beneficieze de oportunităţile pe care AI le va aduce”, a continuat el.

Salariile minime şi negocierile colective ar putea ajuta la atenuarea presiunii pe care AI ar putea-o exercita asupra salariilor, în timp ce guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să se asigure că drepturile lucrătorilor nu sunt compromise, a spus OCDE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.